Annonce:
Annonce:

Gør det nu! Skift til sommerdæk

Det er blevet tid til endnu en tur på værkstedet, lyder det fra Dækbranchen i Danmark, der opfordrer folk til at få sommerdækkene på hurtigst muligt

Hvis du vil være mere sikker på vejene, skal du skifte vinterdækkene ud til sommerdæk nu. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Hvis du vil være mere sikker på vejene, skal du skifte vinterdækkene ud til sommerdæk nu. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Biler

Så går den ikke længere... De snefyldte måneder er forbi, og det lune forårsvejr har indtaget landet, og dermed er det tid til endnu en tur på værkstedet og få skiftet vinterdækkene ud med sommerdæk.

Sådan lyder rådet fra organisationen 'Dækbranchen i Danmark'.

Selvom en vældig del af den danske befolkning, som drøner rundt i biler, allerede har haft den firehjulede nede på værkstedet, så oplever formanden for Dækimportørforeningen, Kenneth Saust, stadig hvert år folk, der kører videre på vinterdæk i sommermånederne.

Annonce:

- Ved den årlige dæktælling i midten af juni måned kan vi hvert år konstatere, at cirka 18 procent af bilisterne stadig har vinterdæk på, selv om det er stærkt uhensigtsmæssigt. Vinterdæk er alt for bløde til sommervarme veje, og det betyder reduceret vejgreb i sving, længere bremselængde og større dækslid, end hvis man kørte på sommerdæk, slår Kenneth Saust fast i en pressemeddelelse.

Sverige vil straffe fartsyndere med flere faldlemme på motorvejen

Helårsdæk er ikke lige så sikre
Mange dækimportører tilbyder helårsdæk, hvilket for travle og stressede danskere kan være en fordel, da de så både slipper for udgifterne og besværet med opbevaringen af dækkene samt de to årlige besøg på værkstedet.

Ifølge Kenneth Saust skal man dog passe på med de famøse helårsdæk, da flere udenlandske dæktest foretaget af blandt andet bilistorganisationen ADAC og tidsskriftet Auto, Motor und Sport, hver gang viser, at helårsdæk hverken er de bedste om sommeren eller vinteren.

- Helårsdæk er et anvendeligt kompromis. Den bedste løsning er dog fortsat at køre på sommerdæk om sommeren og vinterdæk om vinteren, siger dækimportørernes formand.

Annonce:

Han mener derfor, at det både sikkerhedsmæssigt og økonomisk er langt bedre at køre på det til årstiden passende dæk. Og det gælder også de mange nye SUV-biler, som nu er den mest solgte biltype i Danmark.

- SUV-biler har ofte firehjulstræk, højere frihøjde og er mere terrængående end almindelige personbiler. Derfor mener mange SUV-ejere, at de trygt kan køre videre på vinterdækkene. Men det er ikke en god løsning. SUV-biler har nøjagtigt lige så stort behov for sommerdæk, når de kører på varme sommerveje, som alle andre biler, vurderer Kenneth Saust.

Der er tre gode grunde til ikke at køre på vinterdæk om sommeren:

På våd vej har vinterdæk cirka 15 % længere bremselængde

På tør vej har vinterdæk cirka 10 % dårligere vejgreb i kurver.

Og på alle veje har vinterdæk cirka 15 % højere rullemodstand, hvilket betyder højere brændstofforbrug.

Kilde: Det tyske bilmagasin Auto Motor und Sport, nr. 6/2016.

Myndighederne finder fejl på fejl: Nu må Tesla bremse sine leveringer

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
En bonus på 300 mio. kr. for at handle el - virkelig!?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: