Gør du det rigtigt? Undgå at dit juletræ kan slå nogen ihjel

Test viser, hvor farligt det kan blive, hvis du ikke får spændt dit juletræ ordentligt fast

Hvis du ikke bor så tæt på, at du bare kan bære træet hjem, så må du have gang i bilen. Men du bør passe på. Foto: Colourbox
Hvis du ikke bor så tæt på, at du bare kan bære træet hjem, så må du have gang i bilen. Men du bør passe på. Foto: Colourbox

Er du bange for at bukke en gren eller skramme træet, når du skal transportere træet hjem? Så er du ikke alene, men du bør alligevel tænke alvorligt over, hvordan du bedst får træet med hjem.

For hvis du hører til dem, der ikke ejer en trailer og derfor må spænde juletræet fast på taget af bilen, så skal du tænke dig om, for det kan blive rigtigt farligt, hvis du ikke gør det rigtigt.

At juletræet kan være en dræber har FDMs tyske søsterklub, ADAC, bevist i en ny crashtest, hvor de spændte et juletræ fast på deres simulator og kørte ind i 'muren' med 50 kilometer i timen. Resultatet var, at juletræet nærmest smøg sig ud af remmene og fløj frem med en mangedoblet vægt. Skete det i virkeligheden kan juletræet nemt komme til at fungere som et missil, der kan dræbe dem, det rammer.

For testen viste, at juletræet belastede tagbøjlerne i bilen med hele 750 kg, hvilket er mere end nok til at tage livet af en fodgænger. Det kan også være farligt ved hårde opbremsninger og lignende, hvis træet ikke er bundet rigtigt fast. Det skriver FDM.

Euro NCAPs tests viser, at man bør huske sikkerhedspakken. Foto: Euro NCAP Biler Sparer du sikkerheden væk? Billige biler kan være farlige

ADACs simulatortest viste, hvor vigtigt det er, at træet er ordentligt koblet fast. Foto: ADAC
ADACs simulatortest viste, hvor vigtigt det er, at træet er ordentligt koblet fast. Foto: ADAC
 

Sådan gør du det sikkert
Faren ved et forkert fastspændt juletræ er tilpas stor til, at FDM har opsat gode råd til glade juletræskøbere.

Når du transporterer på taget:

  • Spidsen skal pege bagud, foden forud. Sørg for at have gode spænderemme, og de skal sidde godt fast i bege ender. Sørg for at i hvert fald den ene rem er spændt stramt rundt om træets stamme.
  • Hvis træet er i et net, så skal du stramme remmene ekstra godt fast. Der skal stadig være en rem rundt om stammen.
  • Du må have et maks 12 meter langt juletræ på taget, så længden burde ikke være et problem for de fleste danskere. Det må maks rage 15 centimeter ud på hver side af bilen. Sørg for, at det ikke vejer for meget.
  • Hvis du dog har et træ, der rager mere end en meter forud eller bagud, så skal det afmærkes med for eksempel en lygte.

Mikrobilssalget går ned, men samtidigt kan forhandleren lange flere større - og dyrere - biler over disken. Foto: SEAT Biler Nye tal: Danskerne vælger populær biltype fra

Trailer eller inde i bilen
Hvis du har en trailer – eller der er plads til, at du kan have dit juletræ inde i bilen – så skal du stadig huske at sikre træet ordentligt.

Hvis du vælger at transportere det inde i bilen, så skal foden være placeret i køreretningen, og der bør placeres en træplade inde i bilen bag forsædet, så trykket fordeles over et større område. Hvis du ikke kan lukke bagklappen, så hold den nede med en rem, da din nummerplade skal være synlig. Husk samtidigt, at det er vigtigt, at du har udsyn – det er dog okay, hvis du ikke kan se ud ad bagruden, hvis du har to sidespejle.

På en trailer skal stammen ligeledes pege mod kørselsretningen og være godt fastspændt. Det skal afmærkes, hvis det stikker mere end en meter bagud. Her skal du også sørge for, at man stadig kan se nummerplade og lygter.

740 bilister gik i fælden i den mest travle politikreds i løbet af det sidste år. Foto: Rådet for Sikker Trafik Biler Bor du i nærheden? Her fælder politiet flest spritbilister

8 kommentarer
Vis kommentarer