Gult lys: Må du køre eller ej?

Selv om reglerne er klare, bliver mange danske bilister tilsyneladende i tvivl, når de møder et gult lys

Skal, skal ikke?. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Skal, skal ikke?. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Højre eller midterste pedal.

Det er de to valgmuligheder, du har som bilist, når lysreguleringen foran skifter til gult. Og selv om loven har gjort det forholdsvis nemt at vælge, er det langt fra givet, at alle vil trykke den samme pedal i bund i situationen.

Ifølge en rundspørge, som TNS Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring, er mange danskere nemlig i tvivl. Analyseinstituttet har spurgt 1648 danskere, hvornår man må køre over for gult, og her rammer flertallet - 58 procent - det rigtige svar: Gult lys betyder stop, og det er kun lovligt at køre, hvis man er nået så langt frem, at det skaber en farlig situation at bremse op.

Rundspørgen giver dog mulighed for at afgive flere svar, og det er der tilsyneladende en del, der har valgt at gøre. Således svarer hver fjerde respondent, at det er okay at køre over for gult, 'hvis jeg når ind i lyskrydset, mens det er gult'.

Og 27 procent hælder til, at 'man aldrig må køre over for gult'.

Tvivlen stiger med alderen
Fordeler man svarene på aldersgrupper, bliver det tydeligt, at kendskabet til det rigtige svar svinder med alderen.

Hvor knap 3 ud af 4 af de 18- til 29-årige svarer rigtigt, er det halvdelen af de 50- til 59-årige og blot 42 procent af respondenterne over 60 år.

Samtidig stiger tvivlen - eller troen på selvopfundne regler, om man vil - med alderen. Mens hver syvende unge bilist tilsyneladende vælger bremsepedalen hver gang, han eller hun møder et gult lys, så er det hver fjerde i 30'erne og 37 procent af bilisterne over 60.

Samme tendens gør sig gældende blandt respondenterne, der kører over, hvis de kan nå ind i lyskrydset, mens det er gult. Hvor knap hver femte i den yngste gruppe af bilister vælger denne svarmulighed, hopper knap hver tredje i den ældste gruppe på den.

Se også: Benzin- og elbiler i kamp om p-båse: 'Vi oplever et kæmpe problem'

1240 taget i at bryde loven
Tvivlen er muligvis en medvirkende årsag, når danske bilister bliver taget i at bryde loven under lysreguleringens skær.

Ifølge en aktindsigt, som Gjensidige Forsikring har fået hos Rigspolitiet, og som Ekstra Bladet har set, har landets politikredse indtil videre lavet 1240 afgørelser i år, hvor en trafikant har fået en bøde eller et klip i kortet for at køre over for gult eller rødt.

Det fremgår ikke, hvor stor en andel af de 1240 afgørelser, de 'gule' overtrædelser udgør, men det samlede tal er allerede højere end i hele 2017. Her noterede Rigspolitiet sig 1164 afgørelser.

Til gengæld er der et godt stykke op til niveauet i 2015 og 2016, hvor Rigspolitiet lavede henholdsvis 2061 og 1809 afgørelser.

I perioden fra 2015 til 2017 er der ifølge Vejdirektoratet sket 808 personskadeulykker i forbindelse med situationer, hvor der er kørt over for gult eller rødt lys.

Mercedes-Benz C-Klasse slog i sidste måned en lang række danskerfavoritter som Peugeot 208, Nissan Qashqai og VW Golf. Foto: Daimler Biler - 4. dec. 2018 - kl. 15:31 Overraskende luksusvogn var den mest solgte bil i november

227 kommentarer
Vis kommentarer