Hård kritik af Skat og politiet: For mange bilvrag på de danske veje

Politiet har forsømt at opsøge 92 procent af de køretøjer, som stod til at få inddraget deres nummerplader

Ifølge Statsrevisorerne har Skat kun inddrevet under halvdelen af de ubetalte bilsynsbøder, der blev udstedt mellem 2013 og 2017. Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix
Ifølge Statsrevisorerne har Skat kun inddrevet under halvdelen af de ubetalte bilsynsbøder, der blev udstedt mellem 2013 og 2017. Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix

En af Statsrevisorernes fornemste opgaver er at sørge for, at danskernes skattepenge bliver brugt, som det i Folketinget er blevet bestemt, at de skal bruges.

Når dette ikke sker, så udtaler Statsrevisorerne kritik.

Det går nu udover politiet og Skat. På hver deres måde har de ikke formået at løfte opgaven med at slå ned på usynede biler. Det fremgår af Folketingets hjemmeside.

Politiet har ikke inddraget de nummerplader, det skulle. 92 procent af de nummerplader, som har stået til inddragelse i perioden 2012-2017, har politiet ikke opsøgt. Over halvdelen af de køretøjer, som skulle have haft en tur med boltsaksen, fik lov at køre usynede rundt i mere end et år, mens 12 procent kørte usynede rundt i fire år eller mere.

Cabrioleter ved en fejl: Luksusbiler får flået toppen af under bro

Kun halvvejs i mål
Skat får samtidig kritik af Statsrevisorerne, fordi det har inddrevet mindre end halvdelen af de ubetalte bilsynsbøder, som er blevet udstedt i perioden 2013-2017. Ved udgangen af sidste år var den samlede bødegæld over 60 millioner kroner.

I 2011 vedtog Folketinget ellers en lovændring, som skulle nedbringe antallet af usynede køretøjer på de danske veje fra omkring 15.000 til et sted mellem 2000-3000. Det mål er man kun kommet halvvejs med.

- Statsrevisorerne finder det ikke tilfredsstillende, at formålet med lovændringen om at reducere antallet af usynede køretøjer kun delvist er opnået på grund af en utilstrækkelig indsats fra Justitsministeriets og Skatteministeriets side, lyder kritikken.

Transportministeriet (som er den tredje myndighed, der er involveret, red.) slipper for kritik, da den via Færdselsstyrelsen har levet op til sin del af indsatsen.

Blandt de usynede køretøjer, som der altså stadig er for mange af på de danske veje, er tre ud af fem personbiler. Samtidig noterer Statsrevisorerne, at ældre køretøjer over 16 år fylder forholdsvis meget i opgørelsen.

Var indlagt på hospitalet: Så smadrede myndighederne hans BMW