Har du ændret denne boks i bilen? Det kan gøre din bilforsikring ugyldig

Det koster ofte kun et par tusind kroner at få flere kræfter og bedre brændstoføkonomi i bilen, men hvis uheldet er ude, kan erstatningen fra forsikringsselskabet i værste fald bortfalde

Forsikringsselskaberne har forskellige tilgange til chiptuning. Mens du et sted må øge motorens effekt med 20 procent, kan du et andet sted kun ansvarsforsikre. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Forsikringsselskaberne har forskellige tilgange til chiptuning. Mens du et sted må øge motorens effekt med 20 procent, kan du et andet sted kun ansvarsforsikre. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Flere hestekræfter, mere moment og længere på literen. Fordelene ved såkaldt chiptuning af bilen er nemme at få øje på, og indgrebet - der ændrer på den boks, der styrer motoren - er ved første øjekast både billigt og nemt at få lavet.

Men gevinsten på tankstationen eller motorvejen kan hurtigt blive meget lille, når bilen skal forsikres. Og glemmer man at fortælle sit forsikringsselskab om ændringen, så risikerer man i værste fald at stå helt uden erstatning, hvis uheldet er ude.

Det viser en rundspørge blandt fem forsikringsselskaber, som sammenligningstjenesten Samlino.dk har foretaget.

Tuningen skal være lovlig
Forsikringsselskaberne, der tæller Alka, TopDanmark, Gjensidige, Codan og ABCForsikring, svarer alle i rundspørgen, at de som udgangspunkt gerne vil forsikre en chiptunet bil, men at præmien i de fleste tilfælde vil stige.

Det vigtigste er dog ifølge selskaberne, at man får givet besked om ændringen på bilen. Ellers løber man en unødvendig stor risiko.

- Du skal altid oplyse os, hvis du chiptuner din bil. Hvis du ikke gør det, kan din erstatning i tilfælde af et uheld blive væsentligt mindre eller i værste tilfælde helt bortfalde,  siger Troels Leth, der er kommunkationskonsulent i TopDanmark.

Hos ABCForsikring lægger direktør Eilif Nørgaard også vægt på, at bilens chiptuning er godkendt ved syn.

- Hvis der foretages konstruktive ændringer, herunder chiptuning, skal de godkendes ved syn for at køretøjet er lovligt. Normalt vil forsikringen dække, men en erstatning kan blive nedsat, hvis ikke forsikringsselskabet er orienteret om tuningen, siger han.

Forskellige tilbud
Afhængigt af hvilket forsikringsselskab man har, er fremgangsmåden over for chiptuning forskellig. Hos Codan kan man eksempelvis øge motorens effekt med op til 20 procent, uden at det har indvirkning på præmien, mens Alka Forsikring som udgangspunkt kun tilbyder ansvarsforsikring til de chiptunede biler.

Ifølge administrerende direktør i Samlino.dk, Kristian Pitzner-Jørgensen, er det derfor en god idé at kigge på sin forsikring, hvis man går med tanker om en chiptunet bil.

- Man skal være opmærksom på, at det mange steder medfører en højere pris på forsikringen. Det er godt at have in mente, når man lægger budget eller skal købe ny bil, siger han.

101 kommentarer
Vis kommentarer