Har du undret dig? Derfor er der prikker på din bilrude

Der er en god grund til, at der er sorte prikker på forruden - de både skygger for solen og passer på limen

De her små prikker, som man kan ane rundt i kanten af ruden, tjener faktsik et formål. De skygger og passer på limen. Foto: Colourbox
De her små prikker, som man kan ane rundt i kanten af ruden, tjener faktsik et formål. De skygger og passer på limen. Foto: Colourbox

Du har måske undret dig over, hvorfor der er en sort, bred stribe prikker på forruden og bagruden i din bil.

De kan ikke kradses af, for de er brændt ind i glasset, men hvad er deres funktion i grunden?

Det handler om lim, for forruden og bagruden på biler er nemlig limet fast, og det er her, den prikkede kant har det primære formål.

- Den sorte kant har faktisk tre formål. For det første får den limen til at binde bedre, og for det andet så skygger kanten for limen, så limen ikke forgår, siger Mikkel Madsen, der er ejer af autoglasfirmaet, GlasXpert, til TV 2.

Skygger for solen
Det er også grunden til, at de kun er på for- og bagruden, da de andre vinduer i bilen er mekaniske, så de kan rulles op og ned, og derfor ikke er limet fast.

I USA er det ikke længere nok med almindelige crashtest-dukker. Dukkerne skal afspejle befolkningen, og derfor må de nu lave både tykkere og ældre dukker. Foto: Colourbox Biler - 14. feb. 2017 - kl. 22:02 Skal passe til befolkningen: Det her må de gøre med test-dukkerne

Men hvorfor er det så, at prikkerne går lidt længere ned på ruden bag ved bakspejlet. Det er fordi, når kanten alligevel skal være der på grund af limen, så kan den lige så godt også bruges til at skygge for solen, som dermed er den tredje grund.

- Det er fordi, at hvis du slår solskyggerne ned, så er der et mellemrum imellem dem, som de ikke dækker for. Derfor er der lavet prikker her, som ekstra solafskærmning, siger Mikkel Madsen til TV2.

Og grunden til at det er prikker og ikke bare en sort bred stribe, kan hænge sammen med, at det giver en blødere overgang på ruden, og et bedre lys i kabinen.

Se også: Bilgigant køber ikonisk mærke

2 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Biler
Seneste i Biler
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere