Annonce:
Annonce:

Her bliver motorvej med fri fart permanent

Efter et vellykket forsøg med fri fart på udvalgte vejstrækninger fjerner en australsk stat nu hastighedsgrænsen permanent og udvider endda området uden hastighedsgrænse

Fartfrihed på lange, tomme strækninger gør ikke nødvendigvis bilisterne dumdristige, viser erfaringen fra australske Northern Territory. (Foto: Flickr/Marc Dalmulder)
Fartfrihed på lange, tomme strækninger gør ikke nødvendigvis bilisterne dumdristige, viser erfaringen fra australske Northern Territory. (Foto: Flickr/Marc Dalmulder)
Annonce:
Følg Biler

Det vakte en del røre, da den australske stat, Northern Territory, som strækker sig over den centrale og nordlige del af landet Down Under, i begyndelsen af 2014 droppede hastighedsbegrænsningen på en af territoriets vejstrækninger som en forsøgsordning.

Hvilke konsekvenser ville det få? Ville antallet af ulykker stige?

TV: Ny elektrisk luksus-konkurrent til Københavns delebiler

Nu kan spørgsmålstegnene imidlertid pakkes væk. Der er nemlig kommet en konklusion på, hvad ændringen har haft af betydning på strækningen.

Tilpasser hastigheden efter forholdene
Og den viser, at førernes frihed til at vælge hastighed helt selv, ikke har givet australierne bly i speederfoden, men at den nærmere har fået dem til at tilpasse sig vejforholdene.

Annonce:

Således holder 85 procent af bilisterne på den pågældende strækning sig på en hastighed på mellem 133 og 139 km/t. Det skriver Automotorsport.se.

Antallet af ulykker er desuden ikke steget. Ud af i alt 11 ulykker på strækningen i de 18 måneders prøveperiode var der kun én alvorlig tilskadekommen - og her vurderer man, at alkohol og manglende sikkerhedssele var medvirkende til, at det gik så galt.

Strækningen udvides
Det positive resultat får nu den konsekvens, at strækningen uden hastighedsbegrænsning i Northern Territory nu gøres permanent og udvides fra de nuværende 276 km til 336 km.

Efter 50 år: Nu kan du også få en James Bond-bil

Det eneste problem, som de australske myndigheder oplever på strækningen, er, at friheden tiltrækker personer, som vil teste deres bils tophastighed. Og som samtidig optager det med håndholdte kameraer.

Annonce:

Sidstnævnte gælder ikke for filmen af den Porsche 918 Spyder, som tester tophastighed i videoen her. Men videoen giver et indtryk af hastigheden – som altså ikke er ulovlig.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
A-kraft i baghaven - manges haver står klar
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: