Her vil man af med motorvejens overpriser på brændstof

I Storbritannien vil regeringen øge konkurrencen og sænke priserne på tankstationer langs motorvejen med bedre skiltning

Det kan hurtigt blive dyrt, hvis bilen skal tankes på motorvejen, men i Storbritannien har man måske fundet en løsning, der kan sænke prisen. Arkivfoto: Martin Lehmann
Det kan hurtigt blive dyrt, hvis bilen skal tankes på motorvejen, men i Storbritannien har man måske fundet en løsning, der kan sænke prisen. Arkivfoto: Martin Lehmann
Følg Biler

Du ved det jo godt, når du drejer af og kobler ud. Det bliver dyrt, det her. For du har ikke fået tanket bilen, inden du kørte ud på motorvejen, og nu er der ikke andet at gøre end at lade 80 liter af de helt dyre dråber fylde tanken.

På tankstationerne langs motorvejen får man nemlig ofte lov til at betale for bekvemmeligheden, og i mange tilfælde er det heller ikke muligt at se prisen, før man er rullet ind foran standeren.

Selv om det kan være meget rart at leve i glad uvidenhed i lige dén situation, så er det med til at holde priserne oppe. Det mener i hvert fald den britiske regering, der derfor vil gøre det muligt at se tankstationernes priser på benzin og diesel helt ude ved motorvejen.

Håbet er, at det kan øge konkurrencen mellem tankstationerne og i sidste ende få priserne ned, hvis bilisterne i højere grad får mulighed for at tage stilling til, om de vil betale prisen, før de drejer fra. 

Det skriver Sunday Times.

Gode erfaringer i Italien
Ifølge mediet koster det i Storbritannien cirka 85 kroner mere at fylde tanken på en gennemsnitsbil på motorvejen frem for ved en mere afsidesliggende pumpe.

Der kan være gode grunde til, at priserne ofte er højere på motorvejen end andre steder - ikke mindst det faktum, at en stor tankstation er dyrere at drive end en ubemandet landevejstank.

Ikke desto mindre har man allerede haft succes med at stille større krav til skiltning i Italien, hvor gennemsnitsprisen ifølge Sunday Times efterfølgende er faldet med hele 20 procent.

- Som vi har set det i udlandet, kan det tvinge tankstationer til at konkurrere og sænke priserne, hvis bilisterne bliver informeret om dem, før de stopper. Vi planlægger nu at samarbejde med regeringen om at sikre, at bilister får lov til at se brændstofpriserne på deres rejse, så de kan vælge tidligt og undgå at blive plukket, siger en talsperson for den britiske konkurrencestyrelse, CMA, til Sunday Times.

Bilsvindel fortsætter: Narrede 67.000 kr. fra fynsk familie

Transportminister: 'Jeg er bekymret'
Også den britiske transportminister, Chris Grayling, har været hård i tonen over for tankstationerne langs motorvejene. Han mener, de decideret udnytter kunderne.

- Jeg er bekymret for, at priserne - der er højere end på tankstationer andre steder - muligvis udnytter kunderne i en situation, hvor der er få valgmuligheder og lav konkurrence. De afskrækker desuden bilister fra at stoppe og fylde brændstof på bilen, når de burde gøre det af sikkerhedsmæssige grunde, sagde han ifølge Sunday Times i sidste måned.

Det britiske initiativ skal i praksis udmunde i en række elektriske infotavler langs motorvejene, og tankstationerne skal ikke selv stå for dem.

Tavlerne skal i stedet opsættes i et samarbejde mellem konkurrencestyrelsen, transportmyndighederne og den britiske pendant til Vejdirektoratet, Highways England.

Hvilken bil er årets bedste brugtkøb? Fem favoritter kæmper om sejren

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind