Her vil man nu gøre 10 år gamle dæk ulovlige

I Storbritannien vil man gøre det forbudt at køre med gamle dæk på busser og lastbiler

I Danmark anbefales det at skifte dæk efter maksimalt seks-otte år. I de fleste tilfælde vil dækket dog være slidt ned længe før. Foto: Jens Dresling
I Danmark anbefales det at skifte dæk efter maksimalt seks-otte år. I de fleste tilfælde vil dækket dog være slidt ned længe før. Foto: Jens Dresling

I Storbritannien har regeringen taget første skridt mod at sætte en udløbsdato på dæk.

Transportdepartementet har sendt et forslag i offentlig høring, der går ud på at forbyde brug af dæk, der er over 10 år gamle. Forbuddet vil dog kun gælde for busser, minibusser og lastbiler.

Det skriver Auto Express.

Dækgummiet kan mørne og blive stift med tiden, men alligevel er der næsten ingen krav til dækkenes alder i hverken Storbritannien eller Danmark. Herhjemme anbefales det kun at skifte dækket efter maksimalt seks-otte år, men påhængsvogne må dog ikke have dæk på mere end seks år monteret.

Stadig usikkert
Det britiske forslag kommer ifølge Auto Express i kølvandet på en række kampagner for øget dæksikkerhed, hvor alderens betydning for dækkets ydeevne angiveligt også er blevet undersøgt.

Resultatet af undersøgelserne er endnu ikke blevet offentliggjort, men transportminister Chris Grayling vil i alle tilfælde gerne have forslaget stemt igennem. Overfor mediet henviser han til forsigtighedsprincippet, der går ud på ikke at udskyde indgreb på grund af usikkerhed.

- Det er vores prioritet at sikre, at folk kan færdes sikkert på vores veje, og vi har arbejdet hårdt for at forstå forbindelsen mellem dækalder og vejsikkerhed, siger han til Auto Express.

Audi A8, A7, A6 og Q5 vil i løbet af 2019 kunne fås som opladningshybrider. Prisen kendes endnu ikke. Foto: Audi Biler Bilgigant satser på strøm: Fire modeller på én gang

Begrænset problem
I lighed med Danmark har de britiske myndigheder længe anbefalet ejerne af busser at undgå dæk over 10 år, og ifølge mediet blev det tilbage i november 2018 anbefalet lastbilejere at gøre det samme.

Både busser og lastbiler kører mange kilometer, og mange dæk vil derfor være slidt ned, før de når den første runde fødselsdag. Det er da også forholdsvis begrænset, hvor mange busser, der rent faktisk kører rundt med over 10 år gamle dæk, skriver Auto Express.

Kun 0,06 procent af de i alt 136.263 busser, der er blevet kontrolleret siden juni 2017, har ifølge mediet kørt rundt med dæk på 10 år eller mere.

Det svarer rundt regnet til 82 køretøjer på 21 måneder eller én bus hver ottende dag.

Siden årsskiftet er 17 Toyotaer blevet meldt savnet i Skåne. Til sammenligning er 14 Volvo- og 11 BMW-modeller blevet efterlyst. Foto: Toyota Biler Her går tyvene nu efter Toyota

37 kommentarer
Vis kommentarer