Høj fart skaber utryghed: 'Jeg bliver bekymret for mine børn'

Mange danskere oplever, at der bliver kørt for stærkt på vejene i deres lokalområde, og det skaber utryghed

Når der bliver kørt for stærkt på veje i ens lokalområde, skaber det bekymring - især for børnene. Foto: Christian Lykking/Ritzau Scanpix
Når der bliver kørt for stærkt på veje i ens lokalområde, skaber det bekymring - især for børnene. Foto: Christian Lykking/Ritzau Scanpix
Følg Biler

Når bilister kører for stærkt på vejene i ens lokalområde, giver det for mange anledning til utryghed, og særligt bekymrer vi os om vores børn.

Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har gennemført for Rådet for Sikker Trafik i august.

I undersøgelsen svarer 86 procent, at de meget ofte, ofte eller nogle gange oplever, at der bliver kørt for stærkt på vejene i deres lokalområde.

Det oplyser Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

Yderligere 9 procent siger, at de oplever det sjældent. Kun to procent siger, at de aldrig oplever det. Blandt de, der oplever, at der bliver kørt for stærkt, siger 57 procent, at det skaber bekymring for egne eller andres børn i området.

10 ud af 12 bilister brugte mobilen

- Når man sidder bag rattet, kan det være svært at forstå, at selv en lille fartoverskridelse har stor betydning og påvirker andre. Derfor er der mange bilister, som kommer til at køre lidt for stærkt. De oplever ikke farten som et problem, som man gør, hvis man går, cykler eller færdes med børn på vejen, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Det problem forsøger en landsdækkende fartkampagne at gøre noget ved i disse uger. Langs vejene i hele landet er der sat 4.600 skilte op med teksten 'Sænk farten - bare lidt'. Bag kampagnen står 81 kommuner og Rådet for Sikker Trafik, som også viser kampagnen på tv, YouTube, sociale medier og web-tv.

Mange ønsker fartkontrol
Hos politiet mærker man også den store fokus på bilernes fart på vejene. Hvert år får politikredsene tusindvis af henvendelser fra borgere, der ønsker at politiet kigger forbi for at kontrollere farten på vejene og dermed få flere til at respektere fartgrænserne.

- Selv en lille fartoverskridelse kan have stor betydning for, om man når at standse, hvis for eksempel et barn pludselig løber eller cykler over vejen. Der er for høj fart i alt for mange ulykker, og derfor er det også et område, som vi prioriterer højt, siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Som Ekstra Bladet tidligere har fortalt, er der mange danskere, som vælger at ansøge politiet om at få en fartkontrol ud til deres lokalområde.

Således har politiet i 2019 til og med 28. august modtaget og registreret 4572 bestillinger af færdselskontroller.

- Vi oplever det som et meget, meget populært tiltag, og som noget at borgerne er glade for, sagde Christian Berthelsen, politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, i den forbindelse.

Bilister erkender: - Vi kører for stærkt
Når man spørger bilisterne selv, har de fleste respekt for fartgrænserne. Men der er en del af trafikanter, der kører for stærkt på vejene. For nylig kom det frem i en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik, at næsten hver 4. bilist kører 100 km/t. på veje, hvor man må køre 80 km/t.

Tal fra samme undersøgelse viser også, at på f.eks byveje, hvor man må køre 50 km/t., kører 43 procent af bilisterne meget ofte, ofte eller engang imellem 60 km/t. eller mere. Og 16 procent af bilisterne erkender, at de kører 70 km/t. eller mere, når hastighedsgrænsen er 50.

Artiklen fortsætter under faktaboksen ...

Fart i lokalområdet

Fart på veje i lokalområde

Oplever du, at der bliver kørt for stærkt på vejene i dit lokalområde (dvs. det område hvor du bor, samt vejene til og fra indkøb, fritidsinteresser m.v.)?

- Ja, meget ofte: 31 procent

- Ja, ofte: 29 procent

- Ja, nogle gange: 26 procent

- Ja, men sjældent: 9 procent

- Nej, aldrig: 2 procent

- Ved ikke: 4 procent

Hvad tænker du om, at der bliver kørt for stærkt i dit lokalområde? (flere svar muligt)

- Jeg bliver bekymret for egne eller andres børn i området: 57 procent

- Det irriterer mig: 55 procent

- Det gør mig utryg: 31 procent

- Det er okay, så længe det kun er lidt for stærkt: 8 procent

- Det påvirker mig ikke, at der bliver kørt for stærkt: 6 procent

- Jeg kører selv for stærkt, så det er okay: 4 procent

- Andet: 2 procent

Kilde: Epinion for Rådet for Sikker Trafik, august 2019, 1.233 respondenter

Så hurtigt kører bilister
Hvor hurtigt kører du på vejen?

- 43 procent af bilisterne siger, at de meget ofte, ofte eller engang imellem kører 60 km/t. eller mere, når hastighedsgrænsen er 50 km/t.

- 16 procent af bilisterne siger, at de meget ofte, ofte eller engang imellem kører 70 km/t. eller mere, når hastighedsgrænsen er 50 km/t.

Kilde: Plan Gruppen - tidligere Promonitor - for Rådet for Sikker Trafik, 1. halvår 2019, 2.354 adspurgte personer

Sidste år var for høj fart en faktor i omkring halvdelen af dødsulykkerne på vejene. I seks ud af 10 dødsulykker, hvor der er for høj fart involveret, var hastighedsgrænsen overskredet med mindre end 20 km/t., viser tal fra Vejdirektoratet. Så selv en lille fartoverskridelse har stor betydning for sikkerheden i trafikken.

Politi til vanvidsbilist: 'Sådan gør du fotovognen arbejdsløs'

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort
LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+