Hold godt øje: Så store forskelle er der i reparationspriser

Et nyt pristjek afslører, at der kan være store forskelle i reparationspriser fra værksted til værksted – du kan spare penge ved at spørge ind

1.949 kroner.

Det er det beløb, du kan spare, på udskiftning af bremseskiver- og væske på en 13 år gammel Citroën Berlingo, fra den billigste til den dyreste mekaniker.

Det viser en ny stikprøveundersøgelse, som Wilke har lavet for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

I undersøgelsen har Wilke ringet rundt til 12 forskellige mekanikere i Svendborg-området for at indhente priser på den samme reparation.

Rundringningen viser, at priserne svinger fra 3.187 kroner hos den billigste mekaniker til 5.136 kroner hos den dyreste.

- De færreste af os er i stand til at vurdere, om mekanikernes tilbud er rimeligt eller ej. Når der samtidig er meget store prisforskelle, så er der ekstra grund til at se sig for. Spørg for eksempel ind til, hvilke reservedele værkstedet bruger, siger Niels C. Beier, vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Svært for forbrugerne
Som forbruger kan det både være svært at vide, om den dyre eller billige reparation er den bedste, eller om en pris er urimelig.

- Vores tidligere undersøgelser viser, at forbrugere, der stiller krav, ofte opnår fordele. Desværre viser de også, at en stor del af forbrugerne er meget loyale over for deres mekaniker. De forsøger ikke at forhandle om prisen, og de tjekker ikke, om andre mekanikere kunne være bedre, fortæller Niels C. Beier.

Hvad skal man så gøre som forbruger?

- Det gamle råd om, at man ikke skal tage det første og det bedste, gælder også, når det kommer til bilreparationer. Tallene taler næsten for sig selv, lyder opfordringen fra Niels C. Beier.

Se også: Har du undret dig? Derfor er der prikker på din bilrude

Frit værkstedsvalg
Pointen om, at vi danskere er loyale over for vores værksted, kan der være noget om.

Selv om vi har frit valg af bilværksted i Danmark, viste en undersøgelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fra 2015, at 83 procent af bilejerne brugte det samme bilværksted som gangen før.

Det til trods for, at reklamationsretten på ens bil ikke bortfalder, hvis man vælger et af de såkaldte frie værksteder frem for et mærkeværksted.

Hvis en reparation er dækket af garantien eller reklamationsretten, kan der dog godt være krav om, at et bestemt sted skal udføre reparationen.

Se også: Mand ville betale regning hos mekaniker: Stedet var lukket og bilen væk

Tjekliste, når du vælger bilværksted:

- Spørg mindst to værksteder om tilbud

- Ved du, hvilken reparation, du skal bruge, så brug tid på at google den på forhånd. Du får en viden, som du f.eks. kan bruge i en forhandlingssituation

- Undersøg, om du kan få en lånebil, og hvad den koster

- Spørg ind til, hvilke reservedele værkstedet benytter. Er bilen af ældre årgang, så overvej brugte reservedele

- Hør, om der er garanti på reparationen eller reservedelen

- Tjek brugeranmeldelser på nettet

- Aftal præcis, hvad der skal laves på bilen. Du kan eventuelt benytte FDMs reparationsaftale

- Aftal, at mekanikeren skal ringe dig op, hvis han vil lave reparationer ud over det aftalte

Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

22 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Biler
Seneste i Biler
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere