Hundeejere glemmer 'vuffi' i bilen: - Kan tage livet af den

I fjor henvendte 126 personer sig til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentrel, fordi de var bekymret for en hund, der var efterladt i en varm bil

Der kan blive meget varmt for en hund i en bil, hvis bilen holder i sollys. Selv hvis en bil står i skygge, kan der blive hedt, ligesom solen også kan flytte sig. Arkivfoto: Colourbox
Der kan blive meget varmt for en hund i en bil, hvis bilen holder i sollys. Selv hvis en bil står i skygge, kan der blive hedt, ligesom solen også kan flytte sig. Arkivfoto: Colourbox
Følg Biler

Hvert eneste år får Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral henvendelser fra bekymrede borgere, som har observeret en hund efterladt i en varm bil.

Selv om Dyrenes Beskyttelse også hvert eneste år forsøger at advare hundeejere mod at lade hunden sidde i bilen på varme dage, er der stadig mange, som ikke har forstået budskabet, og det kan have fatale konsekvenser for hunden.

Det oplyser Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

En opgørelse fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 viser, at 126 personer henvendte sig i 2019, fordi de var bekymret for en hund, der var efterladt i en varm bil.

Efterlod hund i 50 grader varm bil: Nu er hunden hjerneskadet

Det er et problem, fordi høje temperaturer allerede efter kort tid bliver kritiske for hunde. Mennesker sveder varmen ud af kroppen, men menneskets bedste ven kan kun komme af med den via poterne og munden.

- Mange mennesker forsøger at gøre det rigtige ved at stille bilen i skyggen, men det hjælper ikke, for skyggen er også varm, så der bliver alligevel som en ovn i bilen, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef ved Dyrenes Beskyttelse, i pressemeddelelsen.

Lad hunden blive hjemme
Jens Jokumsen opfordrer derfor til, at man lader sin hund eller kat blive hjemme, når man skal ud og handle eksempelvis. Hvert kvarter stiger temperaturen nemlig med 10-15 grader i en parkeret bil, og åbne vinduer hjælper ikke.

- Selv om hunden kan virke trist over, at du forlader hjemmet, vil det til enhver tid være bedre for den at blive hjemme i et afkølet rum og med adgang til frisk vand, frem for at sidde i en bagende bil. I værste fald kan det ende med at tage livet af den, siger Jens Jokumsen.

En tommelfingerregel er, at når udetemperaturen er 20-25 grader, stiger temperaturen inde i en bil hurtigt og kan på en halv time komme helt op på faretruende 40-50 grader.

Er det absolut nødvendigt kortvarigt at efterlade sin hund eller kat i bilen, er det ifølge Dyrenes Beskyttelse vigtigt at følge nogle enkle forholdsregler.

- Parkér altid i skygge

- Frisk luft er vigtigt, så åben mindst to vinduer på klem, eller bagsmækken, så der bliver luftgennemstrømning i kabinen.

- Giv adgang til frisk vand i bilen.

- Læg en seddel i forruden med dit mobilnummer, så du kan kontaktes, hvis en kritisk situation skulle opstå.

Det må du gøre
Ordensmagten har tidligere fortalt, hvad du må gøre, hvis du ser en lidende hund i en varm bil.

Først skal du forsøge at finde ejeren, og lykkes det ikke, skal du ringe til politiet.

Hvis du er af den overbevisning, at hunden er i livsfare, må du slå ruden ind, men efterfølgende skal du kunne bevise, at hunden var i en livstruende situation.

Politiet uddyber, at en livstruende situation altid vil være en vurdering i den konkrete sag, men at det er en god idé, hvis der er vidner og en form for dokumentation, hvis du vælger at slå ruden ind.

Disse trafikanter står ofte bag spiritusulykker med høj promille

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind