Hvad er din undskyldning? Derfor holder danske bilister ikke til højre

En ny film fra Vejdirektoratet skal få danske bilister til at tænke over, hvorfor de ikke holder til højre på motorvejen

Vejdirektoratet vil have danskerne til at droppe de dårlige undskyldninger for ikke at holde til højre. Video: Vejdirektoratet

Hvad er din undskyldning for ikke at holde til højre på motorvejen? Er du bange for ikke at kunne komme ud igen? Eller kan du bare bedst lide at ligge i midtersporet? Uanset hvad undskyldningen er, så er du højst sandsynligt til gene for andre bilister.

Derfor vil Vejdirektoratet, som har søsat en kampagne med store skilte langs de danske motorveje for at få danske bilister til at blive bedre til at trække til højre, nu med en ny film teste det psykologiske værktøj psykoedukation på udvalgte bilister.

Det er en metode, der skal gøre bilisterne mere bevidste om de problemer, som de skaber for deres medtrafikanter, når de ikke holder til højre på motorvejen.

Det er netop bevidstheden om de dårlige undskyldninger, der er målet med filmen. Fordi den bevidste erkendelse af problemet er første skridt på vejen mod at få bilisterne til at holde til højre på motorvejen.

- Vi kan se, at bilisterne egentlig godt ved, at de bør holde mere til højre, og at de bliver irriterede, når andre ikke gør det. Men de finder på undskyldninger for, hvorfor det ikke er nødvendigt, at de selv trækker ind, når der er plads. Derfor skal vores kampagne få bilisterne til at sætte flere ord på deres adfærd i trafikken, så de bliver mere bevidste om deres valg bag rattet, siger Marianne Foldberg Steffensen, leder af Vejdirektoratets trafiksikkerhedsafdeling.

På med trafikhatten
En af de bilister, der medvirker i filmen er Henrik, der i kraft af sit arbejde ofte færdes på vejene. Henrik lægger sig som hovedregel i ydersporet og kører stærkt, når han kører på motorvejene.

Men gennem samtale om kørslen går det op for Henrik, der gerne vil have fart på i ydersporet, at hans adfærd i trafikken påvirker andre bilister negativt.

- Jeg er da et normalt og hensyntagende menneske. Men der sker et eller andet, når man tager trafikhatten på, siger Henrik.

Han har i videoen, som du kan se over artiklen, samtidig denne karakteristik af andre bilister, der mere eller mindre permanent lægger sig i venstre spor på motorvejen.

- Han er skide irriterende. Hvorfor fa'en flytter han sig ikke?

Se også: Her skal bilister holde for rødt på motorvejen

Drop de dårlige undskyldninger
Mange bilister kan bedst lide at ligge i venstre spor på motorvejen. Det giver en større følelse af frihed og tryghed, synes de. Det viser Vejdirektoratets undersøgelse.

Desværre betyder det, at der bliver mindre plads på vejene, når bilister ikke trækker til højre.

- Det, vi skal have fat i, er, at folk skal blive mere bevidste og få flere overvejelser og tanker omkring, hvad det betyder, når de gør nogle bestemte ting i trafikken, siger Flemming Tived, der er overlæge og psykiater.

Når Vejdirektoratet spørger trafikanterne om, hvorfor de ikke holder til højre, svarer hovedparten, at de ikke trækker ind, fordi de gerne vil undgå at blive fanget i indersporet, hvis andre ikke gør plads til, at de kan trække ud igen senere.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Derfor holder bilisterne ikke til højre, viser undersøgelse fra Vejdirektoratet. Grafik: Vejdirektoratet
Derfor holder bilisterne ikke til højre, viser undersøgelse fra Vejdirektoratet. Grafik: Vejdirektoratet
 

Problemet med kørsel i indersporet et størst for de uerfarne bilister. Blandt de 18-29 årige siger 35 procent, at de er bange for at blive spærret inde i indersporet, mens det kun gælder for 21 procent af de 60-69 årige.

- Hvis vi bliver bedre til at tage mere hensyn til hinanden i trafikken, kan vi både opnå, at flere trækker til højre, når det er muligt, og at høfligheden bliver gengældt, når bilister gerne vil trække ud i overhalingssporet igen, siger Marianne Foldberg Steffensen.

Hold til højre

Megafonmåling fra 2017 viser:

- 77 procent af bilisterne mener, at det er stort problem, at vi ikke holder til højre på motorvejen.

- 89 procent af bilisterne opfatter sig selv som hensynsfulde i trafikken, men kun 40 procent mener, at andre viser hensyn til dem i trafikken.

- 51 procent svarer, at de er mest irriterede over, at andre ikke holder til højre på motorvejen.

- 5 procent af de adspurgte i undersøgelsen svarer, at de er i tvivl om, hvorvidt det er lovpligtigt at holde til højre, mens 95 svarer, at det er det.

- 27 procent holder ikke til højre, fordi de er bange for at blive spærret inde i indersporet, mens 15 procent siger, at de ikke kan lide at køre i indersporet, fordi der er for mange bilister.

Stikprøver viser, at hver gang der er en bilist, der ikke holder til højre, går det i gennemsnit ud over

Kilde: Vejdirektoratet

Se også: Gælder det dig? Disse biler er så sikre, du får et fradrag på 12.000 kr.

kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Biler
Seneste i Biler
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen