Hvilken bil er årets bedste brugtkøb? Fem favoritter kæmper om sejren

Finalisterne til titlen som Årets Brugtbil 2018 er fundet, og nu kan du være med til at vælge, hvilken af de fem, der skal tage stikket hjem

Fem eksemplarer af de udvalgte bilmodeller er blevet grundigt undersøgt på et af FDM's testcentre. Foto: Karsten Meyland Lemche
Fem eksemplarer af de udvalgte bilmodeller er blevet grundigt undersøgt på et af FDM's testcentre. Foto: Karsten Meyland Lemche

1478. Så mange brugte biler købte danskerne i gennemsnit hver eneste dag i 2017. Det viser tal fra Bilstatistik.dk, som onlinemarkedspladsen Bilbasen har fået.

Men i strømmen af familiecontainere, coupeer og cabrioleter skiller nogle sig alligevel ud som biler, vi i særlig grad køber brugt. For nogle skyldes det måske designet, for andre økonomien.

Men hvilken bil er egentlig det bedste bilkøb i år?

Det spørgsmål kæmper fem bilmodeller fra fire store bilnationer nu om at blive svaret på i den årlige kåring af Årets Brugtbil 2018:

BMW 1-Serie (2011-2015), Citroën C4 Cactus (2014-2016), Nissan Qashqai (2010-2014), Ford Focus (2011-2014) og Volkswagen Golf (2014-2016).

Stem på din favorit
De fem biler er udpeget af en jury bestående af biljournalister fra en lang række medier, tekniske eksperter fra Applus Bilsyn og FDM's tekniske afdeling.

De har blandt andet kigget på byggekvalitet, typiske fejl, hvad bilerne koster at eje, og så er et eksemplar af hver af de fem finalister blevet gennemgået på et af FDM's testcentre.

- Man kan sige, at Årets Brugtbil er kåringen, der handler om bilmodellernes samvittighed, og vinderen er den bil, som har den reneste samvittighed i forhold til holdbarhed, lave omkostninger for ejeren og hvor meget bil, man får for pengene, siger Ebbe Sommerlund, jurymedlem og brugtbilekspert fra Bilbasen i en pressemeddelelse.

Vinderen kåres 16. august, men inden da skal danskerne have mulighed for at stemme på, hvilken en af bilerne, der skal have titlen. Det foregår på Bilbasens blog, og den bil, der får flest stemmer her, får en stemme i jurymedlemmernes votering.

Golf er billigst per kilometer
Juryen har blandt andet udregnet den såkaldte TCO-værdi for hver af de fem bilmodeller med både benzin- og dieselmotorer.

Den samler omkostninger til afskrivning, finansiering, forsikring, service, ejerafgift og kørsel og antager, at ejeren er 41 år, elitebilist og bosat i Odense. Det antages blandt andet også, at ejeren beholder bilen i fire år, kører 80.000 kilometer i bilen.

Kigger man udelukkende på TCO-værdien vil en dieseldrevet Volkswagen Golf VII fra mellem 2014 og 2016 vinde med en pris per kilometer på 1,95 kroner. Skal bilen have benzinmotor vinder Nissan Qashqai fra mellem 2010 og 2014 til gengæld med 2,01 kroner.

Hvad koster finalisterne pr. kilometer

Juryen har udregnet, hvad det vil koste per kilometer at eje bilerne i fire år:

  • BMW 1-Serie - 2,33 kr. per km (benzin) - 2,15 kr. per km (diesel)
  • Citroën C4 Cactus - 2,18 kr. per km (benzin) - 2,11 kr. per km (diesel)
  • Ford Focus - 2,04 kr. per km (benzin) - 1,98 kr. per km (diesel)
  • Nissan Qashqai - 2,01 kr. per km (benzin) - 1,95 kr. per km (diesel)
  • VW Golf VII - 2,05 kr. per km (benzin) - 1,88 kr. per km (diesel)

Kilde: Bilbasen

Se også: Midt i danskernes kør-selv-ferie: Tyskland lukker hovedfærdselsåre

Charme og kørekomfort
Men nu er det jo ikke altid kun økonomien, der betyder noget, når vi forelsker os.

BMW 1-Serien er både med dieselmotor og benzinmotor det ubestridt dyreste bekendtskab af de fem ifølge TCO-værdien, men til gengæld byder bilen som den eneste på baghjulstræk, ligesom byggekvaliteten ifølge Bilbasen også fremstår et tak højere under de tekniske eksperters gennemgang.

Også Citroën Cactus er lidt dyrere i drift set i forhold til flere af finalisterne, men bilen vil til gengæld charmere mange med sit modige og anderledes design og lave vægt - noget som tilbage i 2015 gav bilen titlen som Årets Bil i Danmark.

Den er til gengæld ikke lige så stor som Ford Focus, der lægger sig nogenlunde i midten, når det kommer til økonomi. Ifølge Bilbasen udmærker den brugte bil sig også ved at være både komfortabel og støjsvag.

Antallet af bilister, der fik klippet nummerplader, tredoblede sidste år i forhold til 2013. Foto: Colourbox Biler - 28. jun. 2018 - kl. 11:23 Rekordmange bilister får klippet nummerpladerne

35 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Biler
Seneste i Biler
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere