Hvor lang er din? Så mange bilgarantier dumper

En lang række bilproducenter giver ikke mere end to års garanti på selv dyre biler, og det er for lidt, mener FDM

Flere europæiske bilmærker halter langt efter deres asiatiske konkurrenter, når det kommer til fabriksgaranti. Arkivfoto: Peter Hove Olesen/Ritzau Scanpix
Flere europæiske bilmærker halter langt efter deres asiatiske konkurrenter, når det kommer til fabriksgaranti. Arkivfoto: Peter Hove Olesen/Ritzau Scanpix

Parkeringspladserne foran de danske banegårde har i mange år ageret kampplads i det, der uden tvivl må være Danmarks største pålidelighedstest af biler.

For taxachaufførerne, der holder til her, er om nogen afhængige af pålidelige biler. Ikke desto mindre ser man dog sjældent modeller fra Kia, Hyundai og Mitsubishi i rækkerne på taxapladserne. De tre bilmærker scorer ellers flest point i bilistorganisationens nye gennemgang af bilgarantier, mens de mere klassiske taxamærker ligger i bunden.

Hvor Kia, Hyundai og Mitsubishi garantidækker fejl i henholdsvis syv og fem år, tilbyder en lang række europæiske mærker kun to års garanti. Det er en medvirkende årsag til, at FDM dumper 15 ud af de 25 bilgarantier, som organisationen har gennemgået. Og FDM's jurist, Michael Ern Nielsen, er ikke begejstret.

- Lidt groft kan man sige, at halvdelen af bilproducenterne, der fastsætter bilens garanti, ikke stoler helt på, at deres produkt kan holde i længere end to år. De tør i hvert fald ikke give en længere garanti mod egne fejl, siger han til FDM.dk.

Bedre beskyttet med brødrister
To års fabriksgaranti er blevet en slags standard i branchen, der lægger sig op af købelovens to årige reklamationsret, men det giver ikke mange point i FDM's bog. Her mener man, at forbrugerne bør tilbydes en tryghed, der står mål med investeringen.

Overfor Jyllands-Posten illustrere Michael Ern Nielsen det med at købe en brødrister.

- For forbrugerne betyder det, at de ikke er lige så godt beskyttet, som vi mener, de burde være. Slet ikke når man tager i betragtning, at et bilkøb for mange er en af de største investeringer, de foretager sig. I mange tilfælde er man bedre garantidækket, hvis man køber en brødrister end en bil til flere hundrede tusinde kroner, siger han til jp.dk og tilføjer:

- Det er ikke, fordi de mærker, der har længere garanti, går mindre i stykker, men fordi fejlene bliver klaret under garantien. Garanti er ikke en garanti mod, at der sker noget med bilen, men en garanti mod fejl og mangler, som sker fra producenten selv.

Se også: Bilgigant øremærker trecifret milliardbeløb til elbiler

Intet nyt under solen
For at leve op til FDM's krav skal garantien dække mindst tre år og 100.000 kilometer, ligesom den skal gælde for hele bilen med både udstyr og sliddele. Det er krav, som de asiatiske mærker generelt er gode til at overholde, ligesom også Tesla og Dacia tilbyder henholdsvis fire og tre års garanti.

Den nye gennemgang tegner et generelt billede af markedet, som ifølge FDM er meget lig det, man sad tilbage med for fem år siden, da man sidst gennemgik bilgarantier.

Garantierne er således ikke blevet længere, selv om det langtfra er et nyt ønske hos bilistorganisationen.Mange importører tilbyder dog kunderne at købe sig til længere garanti som en slags forsikring.

Top 10

De 10 bedste garantiordninger ifølge FDM:

  1. Kia - 7 år eller 150.000 km
  2. Hyundai - 5 år
  3. Mitsubishi - 5 år eller 100.000 km
  4. Honda - 3 år eller 100.000 km
  5. Toyota - 3 år eller 100.000 km
  6. Mazda - 3 år eller 100.000 km
  7. Nissan - 3 år eller 100.000 km
  8. Suzuki - 3 år eller 100.000 km
  9. Tesla - 4 år eller 80.000 km
  10. Dacia - 3 år eller 100.000 km

Eksempel: Kias kilometerbegrænsning betyder, at garantien vil ophøre, når triptælleren når 150.000, selv om dette sker indenfor garantiperioden. Er man mere end syv år om at nå de 150.000 kilometer, så ophører garantien alligevel på bilens syv års fødselsdag.

Se den fulde liste hos FDM her.

Se også: Vælg den rigtige: Stor forskel på prisen i parkerings-apps

36 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere