Ikke bange for Trump: BMW bygger fabrik i Mexico

BMW trodser Trump på trods af trusler om skat på biler

Trump er vred på producenter, der vil lave biler i Mexico. Foto: AP Photo/Evan Vucci, File
Trump er vred på producenter, der vil lave biler i Mexico. Foto: AP Photo/Evan Vucci, File

Det er ingen hemmelighed, at USA’s kommende præsident Donald Trump har et anstrengt forhold til landets nabo mod syd.

Foruden at ville tvinge Mexico til at betale for opførelsen af den berømte mur mellem de to lande, så vil Trump også straffe firmaer økonomisk, blandt andet bilproducenter, der lægger deres produktion i nabolandet.

Fabrik til en milliard dollars
Men det ser ikke ud til at stoppe BMW, der er i fuld sving med at bygge en ny fabrik i San Luis Potosi.

Den nye fabrik til en milliard dollar forventes at stå færdig i 2019 og skal i fremtiden producerer 150.000 nye biler om året, primært næste generation af 3-serie Sedan, der er BMW’s mest sælgende bil.

Samtidig har BMW planer om at stoppe for eksporten af samme model til USA fra deres fabrik i Sydafrika, der i stedet skal bygge X3 crossover.

Mere ekstreme end nordmændene: Her vil de fjerne alle biler

Ekstra skat på biler
Men det er bestemt ikke noget, der huer Donald Trump, der allerede har meldt ud, at han planlægger at pålægge biler importeret fra Mexico en ekstraordinær beskatning på 35 procent.

- Jeg vil sige til BMW, at hvis de bygger en fabrik i Mexico og ønsker at sælge biler i USA uden at betale en 35 procents skat, så de kan glemme det. Hvad jeg siger, er, at de skal bygge deres fabrik i USA, udtalte Donald Trump om sagen tidligere på ugen til den tyske avis Bild.

Selvom Trumps trusler om ekstra skat ser ud til at prelle af på BMW, så har han tidligere haft succes med det.

Tidligere på måneden valgte Ford Motor Co. at skrinlægge deres planer om at bygge en fabrik i Mexico til 1,6 milliarder dollar og i stedet investere nogle af pengene i USA for at skabe flere arbejdspladser i landet.

Vi kan få et nyt parkeringsklagenævn: Hvad betyder det for dig?