Intelligente nummerplader kan opkræve fartbøden med det samme

Om få uger udrulles de første intelligente nummerplader i Dubai. De skal angiveligt gøre livet lettere for bilisterne, men rejser spørgsmål om privatlivets fred

De nye nummerplader gør det muligt at opkræve øjeblikkelig betaling. Foto: Colourbox
De nye nummerplader gør det muligt at opkræve øjeblikkelig betaling. Foto: Colourbox

På de danske motorveje har vi for længst opsat kameraer, der kan genkende og spore nummerplader i realtid.

Det er lidt smart, fordi myndighederne hurtigt kan finde en enkelt bilist i mængden. Men det er også lidt skræmmende.

Nu er man så begyndt at udbrede disse kameraer og give dem nye funktioner, så de eksempelvis registrerer, når man passerer Storebælt og automatisk klarer betalingen - uden brug af brobizz eller kontanter. For teknologiinteresserede er det fascinerende, for politiet er det et vigtigt redskab, og for dem, der er optaget af privatlivets fred, kan det være et Orwellsk mareridt.

Det er ikke engang tre år siden, den automatiske nummerpladegenkendelse blev indført i Danmark. Men allerede nu begynder systemet at virke en anelse gammeldags. For mens vi taler så meget om de smarte kameraer herhjemme, er en helt ny teknologi ved at blive udrullet i et nyt pilotprojekt i Dubai:

Intelligente nummerplader.

Øjeblikkelig bødebetaling
Allerede fra maj vil de første biler i ørkenstaten blive udstyret med smarte nummerplader, der består af en digital skærm og indeholder en række moderne funktioner, skriver BBC.

Hvis bilen er involveret i en ulykke, kan nummerpladen selv tilkalde politi og ambulance, ligesom den kan advare andre bilister i realtid om trafikforholdene forude. Og hvis bilen - eller nummerpladen - bliver stjålet, kan den også tilkalde hjælp.

På samme måde vil teknologien gøre det muligt at opkræve øjeblikkelig betaling for eventuelle fart- eller parkeringsbøder. Alt sammen noget, som ifølge chefen for nummerpladeafdelingen i Dubais transportmyndighed, Sultan Abdullah al-Marzouqi, skal gøre livet lettere for landets bilister.

Storby strammer miljøskruen: Nu må du kun køre 30 km/t i centrum

Spørgsmålet om privatliv
Tilbage står spørgsmålet om privatliv og informationssikkerhed. For når nummerpladerne er intelligente og indeholder GPS, vil myndighederne nemt kunne spore bilisternes færden ned til mindste detalje.

Hvilke konsekvenser det vil få - og hvor meget det vil koste at få udbredt systemet - bliver vi formentlig klogere på, når pilotprojektet afsluttes til november.

Toyota har kæmpe succes med SUV: Alligevel satser man alt på ny model