Kører du hjem fra skiferie i weekenden? Her er der risiko for kø og ventetid

Det er højsæson for vinterferietrafik i Europa, og det kan give trængsel langs den tyske motorvej og ved de store skisportssteder

Hvis man planlægger at køre hjem fra skiferie lørdag eller søndag kan det være fornuftigt at køre tidligt. Der er risiko for store kødannelser. Arkivfoto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Hvis man planlægger at køre hjem fra skiferie lørdag eller søndag kan det være fornuftigt at køre tidligt. Der er risiko for store kødannelser. Arkivfoto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Det kan være svært at forholde sig til, når man står på pisterne med puddersne under skiene og klar blå himmel i miles omkreds. Men bjergtoppene kan hurtigt blive erstattet af endeløse rækker af biler og dieselrøg, hvis ikke hjemturen er planlagt ordentligt.

Ferien slutter nemlig også for mange tyskere og belgiere i denne weekend, og det vil give trængsel på de mest brugte ruter til og fra de hvide bjerge i den sydlige del af Tyskland og landene omkring. Også vejene til og fra skisportsstederne midt i Tyskland kan blive trængte, hvis der falder sne.

Det skriver interesseorganisationen FDM i sin køprognose.

Lørdag er store skiftedag, og hvis man vil have størst mulig chance for at komme afsted uden kø, skal man sørge for at køre inden de tidlige formiddagstimer, hvor mange forventes at vende skiene hjemad. Har man lyst til at bruge nogle ekstra timer på feriestedet, kan det også være en fordel at køre ved middagstid eller om aftenen. FDM forventer, at trafikken bliver tæt igen i eftermiddagstimerne.

Det samme gør sig gældende søndag.

Turen gennem Tyskland er fyldt med risiko
FDM har udpeget 31 strækninger spredt ud over hele Tyskland, hvor der vil være risiko for kødannelse på grund af tæt trafik i weekenden.

Er man på skiferie i bjergene syd for München og har lagt planer om at køre hjem via motorvej A8 og A7, kører man eksempelvis gennem 5 risikozoner, og det samme gør sig gældende for feriegæster fra Frankrig og Schweiz, hvis de planlægger at køre hjem via A5 over Frankfurt.

Strækninger i Tyskland med risiko for kødannelse

Motorvej A1: Hamborg - Bremen - Münster - Dortmund

Motorvej A2: Hannover - Dortmund

Motorvej A3: Passau - Nürnburg - Würzburg - Frankfurt

Motorvej A4: Dresden - Erfurt - Kirchheimer motorvejskryds

Motorvej A5: Basel - Karlsruhe - Frankfurt

Motorvej A6: Mannheim - Heilbronn - Nürnberg

Motorvej A7: Würzburg - Ulm - Füssen/Reutte

Motorvej A8: Salzburg - München - Stuttgart - Karlsruhe

Motorvej A9: München - Nürnberg - Berlin

Motorvej A72: Hof - Chemnitz

Motorvej A61: Mönchengladbach - Koblenz - Ludwigshafen

Motorvej A81: Singen - Stuttgart

Motorvej A93: Kufstein - Inntal motorvejskryds

Motorvej A95: München - Garmisch-Partenkirchen

Motorvej A96: München - Lindau

Motorvej A99: München ringvej

Kilde: FDM

En mand fra Düsseldorf bruger to Smart mikrobiler som 'bogstøtter' i sin indkørsel. Nu har han god plads til at navigere ind og ud. Foto: Lawrence Jackson/AP/Ritzau Scanpix Biler Tysk mand tog utraditionelle midler i brug for at holde indkørslen fri

FDM anbefaler at tjekke den helt aktuelle trafiksituation hos tyske ADAC her. De har også lavet et kort over risikozonerne, som kan ses her.

500 biler i timen i Østrig
Har man været på skiferie i Østrig, skal man ifølge FDM forvente yderligere ventetid ved grænseovergangene til Tyskland. Særligt omkring overgangene ved Suben, Walserberg og Kiefersfelden er der risiko for kødannelse.

I Østrig slutter vinterferien også i delstaterne Salzburg, Tyrol og Voralberg, og FDM forventer, at det særligt vil kunne mærkes i Sydtyrol, hvor der er 'noget nær garanti for kødannelser', som organisationen skriver i sin prognose.

Den østrigske motorvejsskat forventes desuden at tilskynde mange til i stedet at benytte landevejene omkring skisportsstederne, og derfor har man angiveligt opsat en lysregulering på Bundesstrasse B171, der på lørdage mellem 8.30 og 17.00 kun tillader 500 biler i timen.

Motorveje med risiko for kø i Østrig, Italien og Schweiz

Østrig:

Motorvejene A1 Vest, A10 Tauern, A12 Inntal, A13 Brenner og A179 kan blive ramt af kø

Italien:

Motorvej A22 Brenner

Schweiz:

Motorvejene A2 Gotthard og A1 St. Gallen - Zürich - Bern

Kilde: FDM

Indiens hovedstad, New Delhi, har store problemer med forurening, der blandt andet stammer fra de 10 mio. biler i byen. Arkivfoto: Manish Swarup/AP/Ritzau Scanpix Biler Indien klar med løsning på forurening: Biler over 15 år skal sendes direkte til skrot

1 kommentar
Vis kommentarer