Kunderne rynker på næsen: Her må bilsælgerne fjerne duften af ny bil

Kinesiske kunder vil ikke have, at deres nyindkøbte bil dufter ny, og det presser bilproducenterne til at tænke kreativt

Ford har søgt om patent på et system, der kan gøre selvkørende biler i stand til at 'solbade' og på den måde slippe hurtigere af med de skadelige stoffer i kabinen. Foto: Ford
Ford har søgt om patent på et system, der kan gøre selvkørende biler i stand til at 'solbade' og på den måde slippe hurtigere af med de skadelige stoffer i kabinen. Foto: Ford
Følg Biler

Aldrig har lugten af giftige gasser duftet så godt, som når man sætter sig ind i en spritny bil, man har ventet længe på.

Cocktailen af plastik-, læder- og kemikalielugt fra de forarbejdede materialer er en tilstræbt nydelse, som mange mennesker sparer op til og ligefrem drømmer om en dag at tage et ordentligt sug af.

Eller, sådan forholder det i hvert fald i Vesten. Spørger man de kinesiske bilkøbere, viser det sig til gengæld, at de helst ville være fri for lugten af ny bil. Faktisk er det den ting ved nye biler, som flest kinesere klager over.

Det viser den seneste kvalitetsundersøgelse, som analysebureauet J.D. Power har lavet af nye biler i Kina, og som Detroit Free Press har beskrevet.

Hver tiende klager
De mange kemikalier, der kan ophobe sig i kabinens luft, er ikke overraskende skadelige for de personer, der sætter sig i dem. Koncentrationen af gas kan især blive høj, hvis man efterlader bilen i solen på en varm dag, og det er kineserne tilsyneladende meget bevidste omkring.

Duften har i hvert fald modtaget langt flere klager end nummer to på listen over kritikpunkter, fortæller seniordirektør hos J.D. Power, Brent Gruber.

- Ubehagelig interiørlugt er fortsat det største industriproblem på det marked. For at sætte det i en kontekst, så er problemet næsten dobbelt så udbredt som det næstmest udbredte problem, for højt brændstofforbrug, siger han til Detroit Free Press.

Hver tiende respondent klagede ifølge mediet over lugten i dette års undersøgelse, og det stemmer angiveligt overens med tidligere undersøgelsesresultater.

Genialt! Mand genoplader sin Tesla ved at bugsere den

18 gyldne næser
I nogle tilfælde ville man måske blot bede kunderne om selv at lufte ud i bilen, hvis de var utilfredse med den eksklusive lugt. Men Kina er trods alt det største marked for nye biler i verden, og derfor går man gerne lidt længere for at behage kunderne.

Det gælder i hvert fald amerikanske Ford, der sidste år rekrutterede 18 'gyldne næser', der kunne hjælpe producenten med at lokalisere og eliminere den 'dårlige' lugt i nye biler.

Ifølge Detroit Free Press har producenten også ansøgt om patent på en særlig, automatiseret metode til at fjerne lugten.

Den er tiltænkt biler med semi-autonom fartpilot eller helt selvkørende funktion og fungerer ved, at bilen på varme dage finder sig en parkeringsplads i solen og giver sig til at solbade med en smule nedrullede vinduer og blæseren kørende.

Tanken er, at varmen fra solen og klimaanlægget vil sætte skub i udledningen af skadelige stoffer fra kabinen, så de forsvinder hurtigere, end tilfældet er i dag. Ford har dog ingen planer om at installere det futuristiske system i sine biler lige foreløbig.

Svensk herregårdsvogn kåret som årets firmabil

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind