Læk afslører: Fiat dræber dieselbilen om fire år

Fiat planlægger at sælge sin sidste dieselbil om fire år, viser lækket dokument

Snart er det slut med Fiats populære dieselmotorer i biler som denne Fiat 500L. Storfabrikanten er blot én mere i rækken af dieselmodstandere, der vil udfase den forurenende motor totalt. Foto: Fiat
Snart er det slut med Fiats populære dieselmotorer i biler som denne Fiat 500L. Storfabrikanten er blot én mere i rækken af dieselmodstandere, der vil udfase den forurenende motor totalt. Foto: Fiat

Det står skrevet i sten: Dieselbilens dage er talte.

Siden den omfattende svindel med dieseludledning hos Volkswagen og andre bilfabrikanter blev afsløret i 2015, er modgangen kun vokset for den ellers brændstofbillige dieselmotor.

Sidste år faldt salget af dieselbiler med 7,6 procent, og en lang række bilproducenter som Toyota, Porsche, Volvo og Renault har allerede meldt ud, at de vil udfase den forurenende motor inden længe.

Og nu vil Fiat efter alt at dømme gøre det samme, skriver Ingeniøren. Det viser et lækket dokument, som Financial Times er kommet i besiddelse af.

Skulle først offentliggøres til sommer
Dokumentet er et udkast til koncernens fireårsplan, og i den er der ifølge avisen planer om at udfase dieselbiler inden for en overkommelig årrække - allerede fra 2023 vil det angiveligt være for sent, hvis man vil have fingrene i en ny, os-hostende dieselmotor af mærkerne Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Chrysler eller Maserati.

Fireårsplanen skulle først offentliggøres til sommer, men er nu altså kommet i offentlighedens lys ad andre veje.

Fiat-Chrysler-koncernen har endnu hverken be- eller afkræftet historien fra Financial Times.

Hurtig svensk herregårdsvogn: Volvo løfter sløret for ny Audi-dræber

Storbyerne vender diesel ryggen
Det er ikke kun forbrugerne og fabrikanterne, der vender ryggen til dieselmotoren. Også en række storbyer verden over har fremlagt planer for at udfase dieselbiler. I for eksempel Paris, Madrid, Athen og Mexico City kæmper man med luftforurening, og derfor vil man inden længe forbyde dieselbiler adgang i visse bydele.

Tyske byer må forbyde dieselbiler

Tirsdag i denne uge besluttede den øverste forvaltningsdomstol i Leipzig desuden, at en række større, tyske byer nu også har grønt lys til at afvise dieselbiler. Dermed vil vi formentlig se endnu flere storbyer melde sig i rækkerne af dieselmodstandere.

Sidste år blev der solgt 6,76 millioner dieselbiler i Europa, og flere end hver tredje solgte bil i Danmark havde dieselmotor under kølerhjelmen.

Trump vil af med Obamas grønne krav: Nye biler skal have lov at bruge mere benzin