Landsdækkende politikontrol: Går efter disse syndere

For at få flere til at holde fokus på trafikken sætter landets 12 politikredse ind med en uopmærksomheds-kontrol

Særligt førere af tunge køretøjer som lastbiler udfører distraherende handlinger, mens de kører. Uopmærksomhed er dog ikke den eneste årsag til trafikulykker. Her er seks hyppige årsager. Video: Lasse Brøndal/Maya Stoltze Westander

Mange har første dag tilbage i skole og på arbejde efter vinterferien i dag, og derfor kan det godt knibe med at komme op og ud ad døren til tiden.

Men det er ikke en god løsning at have for meget søvn i øjnene, for i dag sætter politiet i hele landet ind med en kontrol af uopmærksomme bilister. Det sker, samtidig med at en landsdækkende kampagne opfordrer flere til at køre bil, når de kører bil.

Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

- Få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser en anden trafikant eller kommer til at trække over i modsatte vognbane og rammer en modkørende frontalt. For at forebygge de her ulykker sætter vi ind med kontrol fra mandag den 17. til søndag den 23. februar, siger politiassistent Christian Berthelsen, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Ifølge tal fra Vejdirektoratet er der uopmærksomhed involveret i hver tredje dødsulykke i trafikken.

Rigspolitiets Nationale Færdselscenter har gennemført en undersøgelse i hele landet i 2019, hvor man på by-, lande- og motorveje har observeret, hvad 20.000 trafikanter foretager sig bag rattet.

Undersøgelsen slår fast, at 7,8 procent af alle førere af personbiler og varevogne under deres kørsel udfører en distraherende handling såsom at tale i håndholdt eller håndfri mobiltelefon, indstiller deres gps, spiser, drikker eller lignende. Og det tilsvarende tal for de tunge køretøjer (især lastbiler) er mere end dobbelt så højt, nemlig 18,7 procent, viser observationerne fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter. 

Generelt set er brugen af håndholdt mobiltelefon dog faldet. Denne udvikling har formentlig flere årsager - blandt dem er indførelsen af klip i kørekortet for brug af håndholdt teleudstyr og andre kommunikationsapparater.

Læs mere herom i artiklen herunder.