Langt fra målet, men: Antallet af trafikdræbte på vej mod rekord

2018 har indtil videre krævet 10 procent færre liv i trafikken end sidste år, og fortsætter udviklingen kan der måske blive sat bundrekord

Danmark har et mål om, at antallet af trafikdræbte skal ligge under 120 i 2020. Skal målet nås, kræver det ifølge FDM en målrettet indsats. Foto: Per Rasmussen
Danmark har et mål om, at antallet af trafikdræbte skal ligge under 120 i 2020. Skal målet nås, kræver det ifølge FDM en målrettet indsats. Foto: Per Rasmussen
Følg Biler

167. Det er tallet, vi skal slå, hvis vi skal sætte bundrekord for antallet af trafikdræbte i løbet af ét år.

Den seneste rekord blev sat i 2012, og siden er det ikke lykkedes at sænke antallet yderligere. I år er vi dog tilsyneladende godt på vej. I årets første 10 måneder er 133 liv gået tabt i trafikken, og det er ifølge bilistorganisationen FDM 10 procent under niveauet i 2017.

FDM forudsiger derfor, at vi - hvis udviklingen vel at mærke fortsætter - kan nå ned på omkring 160 i år.

FDM: Fotovogne kan bidrage
Lykkes det at jage Døden på porten ved 160, vil det svare til at sænke antallet af dræbte fra lige under 42 hvert kvartal til et rundt 40.

Selv om det ville være hidtil uset, er det stadig lidet imponerende set i forhold til de ambitioner, som Færdselssikkerhedskommissionen har formuleret. Her hedder målet 120 trafikdræbte i 2020, eller blot 30 per kvartal.

Hvis det mål skal nås på bare to år, skal der ifølge FDM, der er en del af kommissionen sammen med en række organisationer og politikere, tages skrappere midler i brug.

Kommissionen eksisterer blandt andet for at komme med forslag til, hvordan antallet af trafikdrab kan nedbringes - og afdelingschef hos FDM, Torben Lund Kusk, præsenterer da også en konkret idé på FDM's hjemmeside.

- Skal vi nå målet om 120 trafikdræbte om året, kræver det en mere målrettet indsats fra myndighederne og ikke mindst de nødvendige midler. Man kunne eksempelvis øremærke nogle af de 800 millioner kroner, som staten årligt får ind fra fotovogne, til færdselssikkerhedsarbejde. Det vil gøre en forskel, siger han til FDM.dk.

Bilgigant dømt: Skal tilbagekøbe seks år gammel bil for nyprisen

Flere er kommet til skade
Zoomer vi ud fra antallet af trafikdræbte og kigger på det samlede antal trafikulykker og tilskadekomne, ser udviklingen noget anderledes ud. For vi kører stadig sammen i stor stil, og fortsætter vi ned af samme spor året ud, vil vi ifølge FDM se flere trafikulykker i 2018 end sidste år.

FDM har indhentet foreløbige tal fra Vejdirektoratet, der viser, at to procent flere er kommet til skade i trafikken i årets første måneder, mens der er blevet lavet 10 procent flere buler.

- Det er glædeligt, at ulykkestallene igen er på ret kurs, men der ligger stadig en stor opgave foran os. Som en del af Færdselssikkerhedskommissionen vil FDM i den kommende tid bidrage til, at der bliver sat nye mål for færdselssikkerheden, siger afdelingschef Torben Lund Kusk til FDM.dk.

Dansk opfinder bag cykelinspireret elbil

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind