2017 var det sikreste år siden Anden Verdenskrig i Danmark. Få danskere kom til skade på vejene, og antallet af trafikdræbte nåede ned på 175. Det antal er godt nok lidt flere end i 2012, men stadig det næstlaveste siden 1930.
Det lyder jo umiddelbart meget godt, men tallene dækker over, at udviklingen er stagneret de seneste år. Antallet af ulykker med personskade falder eksempelvis ikke lige så meget, som det gjorde mellem 2007 og 2010. Og nu viser det sig, at billedet er det samme i resten af Europa.
En ny rapport fra Det Europæiske Transportsikkerhedsråd, ETSC, slår fast, at udviklingen i antallet af trafikdræbte har stået næsten stille de seneste fire år. Og tallet, vi er landet på, er temmelig højt: Omkring 500 mennesker dør på EU's veje om ugen.
Langt fra målet
Det svarer nogenlunde til, hvis to almindelige passagerfly styrter ned om ugen, skriver ETSC i en pressemeddelelse.
- Hvis to passagerfly faldt ned fra himlen hver uge i Europa, så ville det offentlige og politiske svar være transformerende. Og forbedringer inden for luftfartssikkerhed i Europa har været netop det. Vi har nu brug for samme form for brede tilgang til trafiksikkerhed, siger Antonio Avenoso, administrerende direktør for EU's transportsikkerhedsråd, i pressemeddelelsen.
25.250 mennesker mistede sidste år livet i EU's trafik. Det er et fald på 2 procent i forhold til 2016, men de seneste fire år er antallet i alt kun faldet med 3 procent. Der er derfor fortsat meget lang vej til at nå EU's ambitiøse mål om 50 procent færre trafikdræbte i 2020 i forhold til 2010.
Her blev 31.500 mennesker dræbt.
Tyv afsløret: Forsøgte at sælge stjålet BMW-sportsvogn til politibetjent
Biler med mere sikkerhedudstyr
Det er dog ikke, fordi man ikke arbejder på sagen i Bruxelles. I sidste måned præsenterede Kommissionen en stor ny lovpakke med alt fra krav til bilernes sikkerhedsudstyr til nye standarder for vejnettet.
Kommissionen foreslår blandt andet, at nye biler skal have installeret sensorer, der kan opdage, hvis føreren falder hen eller bliver distraheret, og holde øje med hastighedsgrænsen og begrænse motorens kræfter derefter.
Derudover vil man stille krav til, at alle større motorveje og landeveje i EU i fremtiden lever op til et omfattende regelsæt, der i dag kun gælder de allerstørste motorveje.
Lovpakken vil angiveligt kunne forhindre mere end 2000 dødsfald om året inden 2030, men har endnu til gode at blive godkendt af medlemsstaterne og EU-Parlamentet. Antonio Avenoso fra ETSC lægger derfor heller ikke skjul på, at han håber på medlemsstaterne støtte.
- Sidste måned offentliggjorde EU-Kommissionen dristige foranstaltninger for at redde liv på europæiske veje med sikrere biler og sikrere infrastruktur. Men disse foranstaltninger har brug for politisk støtte fra medlemsstaterne for ikke at blive vandede - og de vil tage tid (at implementere, red.), siger han i pressemeddelelsen.
Forureningen skal ned: Her sænker man fartgrænsen på motorvejen