Må din kone ikke køre bilen? Så er du sikkert fra Jylland

Og mere end hver tredje bryder sig heller ikke om, der bliver spist i bilen

Danskerne er meget følsomme omkring deres biler, og mange vil ikke have, at der bliver spist i deres bil. Foto: Colourbox
Danskerne er meget følsomme omkring deres biler, og mange vil ikke have, at der bliver spist i deres bil. Foto: Colourbox

- Vi forstår godt de danske bilejeres beskyttertrang, for en bil er jo en dyr investering. Men det begynder at blive problematisk, når forældre, der henter børn fra fodboldtræning, efterlader børnenes sko i vejkanten, fordi de mudrede sko ikke må komme ind i bilen.

Sådan udtaler Lene Dahlquist, pressechef hos Ford Danmark, efter de har offentliggjort en undersøgelse, som viser, at danskerne er meget følsomme omkring deres biler.

Ifølge analysen vil over 40 procent af danskerne ikke låne deres bil ud - heller ikke til deres nærmeste. Mere end hver tredje bryder sig ikke om, der bliver spist i bilen, og et tilsvarende antal er ofte nervøse for, at deres bil bliver ridset eller beskidt.

- Det er ikke så overraskende, at kun 3 procent vil lægge bil til delebilsordninger, hvor man deler sin bil med fremmede. Men det er virkelig overraskende, at knap 40 procent får nervøse trækninger, når kæresten eller ægtefællen gerne vil låne bilen. Når svaret er et højt og klingende 'ALT' til spørgsmålet: 'Hvad gør du for at passe på bilen?', så ER det altså et problem, lyder det fra Helle Mathiasen, marketingschef for Eftermarkedet hos Ford Danmark.

Politiet efterlyser vidner: Hjulbolte løsnet på en række biler

Jydske mænd er mest følsomme
Når man sammenligner de bilfølsomme på tværs af køn, alder og bopæl, så er det mændene, som er mest ømme omkring deres biler.

Kvinderne følger dog tæt efter, selv om det alligevel irriterer mændene signifikant mere, når der bliver spist i bilen, eller medpassagererne har snavsede sko.

Man skal til Vestdanmark for at finde de særligt sensitive. Således er 58 procent af de bilejere, der er nervøse for at låne deres bil ud, bosiddende i Vestdanmark, mens seks ud at ti af dem, der bekymrer sig om andres behandling af deres bil, ligeledes bor i Vestdanmark.

- De bilsensitive findes overalt i landet, og sensitiviteten rammer også uanset, om bilen i husstanden er ny eller gammel. Faktisk er 64 procent af bilerne i undersøgelsen tre år eller ældre. Mange af respondenterne begrunder deres ekstreme påpasselighed med frygten for dyre værkstedsregninger, lyder det fra Helle Mathiasen.

Aldersmæssigt er det gruppen af 35-54-årige, som er mest følsomme omkring deres biler, mens gruppen over 55 år er de mest afslappede.

Kører 368 km/t: Her sætter verdens hurtigste SUV fartrekord