Må man køre med langt lys på motorvejen? Her er svaret

Mange undlader at bruge det lange lys, når de kører på motorvejen

Det kan være et misforstået hensyn til medtrafikanter, hvis du undgår det lange lys, når du kører på motorvejen. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Det kan være et misforstået hensyn til medtrafikanter, hvis du undgår det lange lys, når du kører på motorvejen. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Følg Biler

Må man bruge det lange lys (fjernlys), når man kører på motorvej, eller skal man altid bruge nærlys?

Ifølge FDM undlader mange bilister at køre med fjernlyset tændt, når de kører på motorvejen.

Men det kan være til stor fare for deres egen trafiksikkerhed.

Her må elbiler nu køre hurtigere end andre biler

Sikkerhedshensyn
- Når man kører på motorvejen, er det vigtigt, at man kan se så langt frem som muligt. Hvis du skal nå at bremse for en eller anden uventet forhindring, er din chance for at bremse eller undvige større, jo mere du kan se, fortæller jurist i FDM Dennis Lange til Ekstra Bladet.

I januar 2017 fremgik det i en artikel af magasinet Motor, at mange bilister konsekvent undlader at bruge fjernlys på motorvejen uanset de konkrete forhold. Udmeldingen udsprang af et uheld, hvor en bilist ikke i tide opdagede, at en havareret bil stod på tværs af kørebanen.

- Det førte til et uheld, som formentlig kunne være undgået, hvis han havde kørt med fjernlyset tændt, oplyser Dennis Lange.

Må ikke blænde modkørende
Ifølge færdselsloven må man ikke blænde med- eller modkørende, men politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter Christian Berthelsen bekræfter, at der ikke nogen regler, der siger, at man ikke må anvende fjernlys på motorvej.

- Det må man godt, men du skal være opmærksom på, at du meget let kan blænde folk, når du bruger fjernlys.

Dennis Lange bekræfter ligeledes, at man ikke skal se FDM's udmelding som tilladelse til at køre med fjernlys på motorvejen uden hensyn til andre bilister.

- Det er vigtigt at slå fast, at man ikke skal køre med langt lys på motorvejen hele tiden. Der er en lang række situationer, hvor det er påkrævet, at man blænder ned.

Når eksempelvis motorvejen svinger til højre, så vil ens lys ramme den modsatte køreretning, hvilket kan være til gene for modkørende trafikanter. Ligeledes skal man blænde ned, når man nærmer sig en forankørende eller bliver overhalet, oplyser både Dennis Lange og Christian Berthelsen.

Vis hensyn
Begge oplyser, at det altid er op til den enkelte bilist at vurdere, om man blænder modkørende trafikanter. Der er dog enkelte tilfælde, hvor man ikke behøver at vise særlige hensyn.

- Når man kører helt alene på motorvejen, er der ingen grund til at køre med nærlys. Hvis der ikke er andre, som du kan risikere at blænde, så skal du tænde det lange lys, opfordrer Dennis Lange.

En populær måde at fortælle sine medtrafikanter, at de blænder en, er at blinke med det lange lys. Men inden du blinker ad modkørende på motorvejen, så skal du måske lige kigge indad.

- Måske skal man som modkørende også overveje, at bare fordi man kan se noget skarpt lys ude i horisonten, så er det ikke det samme som at blive blændet.

- Så der skal man måske også lige overveje, om det virkelig er nødvendigt at blinke af den modkørende, lyder det fra Dennis Kragh, der bakkes op af Christian Berthelsen:

- Der er måske nogle, der er lidt hysteriske og reagerer på folk, selvom de er en kilometer væk. Men fjernlys blænder ikke på en kilometers afstand. Det begynder først at blænde omkring 2-300 meter.

Markant flere biler sætter motorveje under pres

Seneste nyt

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.