Mange autostole klarer sig godt i test - men pas på disse fem

Antallet af børn, der mister livet i trafikulykker, er faldende, men det er stadig for tidligt at købe autostol med bind for øjnene

Antallet af børn, der bliver dræbt i en bilulykke er faldet markant de seneste 25 år. En af grundene er lovgivning om autostole, men det er ikke alle stole, der er lige gode. Foto: FDM/ADAC
Antallet af børn, der bliver dræbt i en bilulykke er faldet markant de seneste 25 år. En af grundene er lovgivning om autostole, men det er ikke alle stole, der er lige gode. Foto: FDM/ADAC

En ulykke kommer sjældent i sele.

Det konkluderer FDM i forbindelse med en stor test af 29 autostole, som forbrugerorganisationen har lavet i samarbejde med en række europæiske bilklubber. Ifølge testen er sikkerheden i de små stole, der er beregnet til at fragte børn sikkert rundt i trafikken, bedre end nogensinde.

Af de 29 autostole har 21 fået bedømmelse 'god', mens fem stole dumper. To autostole dumper på for høje mængder skadelige stoffer, mens de resterende tre dumper på for ringe sikkerhed.

- Kun tre falder igennem på dårlig sikkerhed. Af dem brækker en helt sammen i frontaltesten. Det er måske barstk at dumpe en autostol ud fra én test, men sådan er vilkårene. I trafikken får man også kun én chance, hvis uheldet er ude, og derfor skal sikkerheden være i orden, siger Søren W. Rasmussen, der er bilteknisk redaktør i FDM, i en pressemeddelelse.

Autostolene i testen fordeler sig på tre aldersgrupper: stole til børn op til 18 måneder, til børn mellem 9 måneder og 4 år og til børn op til 12 år. De tre stole, der dumper på grund af for ringe sikkerhed er Concord Ultimax I-Size, Giordani Evolution Isofix og Chicco Cosmos. Stolene Avlonaut Ultralite og Jané Gravity dumper på grund af store mængder skadelige stoffer.

Se de øvrige testresultater hos FDM her.

En stor bøde er ikke nødvendigvis det bedste middel mod fartbøller. De skal i stedet en tur på kursus. Arkivfoto: Martin Lehmann Biler Glem klip i kørekortet: Her er den mest effektive straf

Lovpligtigt at fastspænde børn
Antallet af børn, der bliver dræbt eller kommer alvorligt til skade i en bilulykke, er ifølge FDM faldet med 75 procent på 25 år.

Hvor 97 børn i alderen 0-10 år i 1990 enten mistede livet eller kom alvorligt til skade i en bilulykke, var det tal i 2016 faldet til 14. Det viser tal fra Vejdirektoratets ulykkesstatistik.

Forklaringen? I 1995 blev det vedtaget ved lov, at man som bilist i Danmark skal fastspænde børn i 'egnet udstyr', og ifølge FDM er det altså det, der har fået antallet af ulykker til at falde.

- Det er en meget glædelig udvikling, som ikke mindst skyldes, at bilerne er blevet meget mere sikre, men også at man har strammet lovkravet om, hvordan og hvor længe børn skal sidde i autostol, siger Søren W. Rasmussen i pressemeddelelsen.

Samtidig, tilføjer han, er forældre de senere år blevet mere bevidste om, at deres børn skal spændes korrekt fast, hvis sikkerhedsudstyret skal have en chance for at virke efter hensigten.

Sådan vælger man den rigtige autostol

  • Stolen skal passe til barnets størrelse (alder, vægt, højde)
  • Stolen skal passe til bilen. Prøv stolen i bilen inden køb
  • FDM anbefaler kun autostole, der har fået mindst fire stjerner i FDM’s autostoletest
  • Køb autostolen et sted, hvor man kan få den nødvendige rådgivning og instruktion
  • Autostole og selepuder skal være godkendt med ECE 44-03, ECE 44-04 eller ECE R-129
  • Børn lavere end 135 cm skal sidde i autostol

Det koster et klip i kørekortet, hvis ikke dit barn er spændt fast i en godkendt autostol eller selepude, der passer til barnet.

Kilde: FDM

Alle fire døre virker stadig på bilen, selv om den blev klemt sammen mellem to lastbiler. Foto: Toyota of Surprise Biler Bilforhandler kørte galt: Nu udstiller han den smadrede bil i butikken

4 kommentarer
Vis kommentarer