Mens salget faldt: Disse biler storkøbte danskerne under forhandlinger om afgifter

Danskerne shoppede mikrobiler i stor stil, mens der var usikker om fremtidige bilafgifter

Salget af personbiler faldt med 22 procent, da der var usikkerhed om afgifter, men et segment af biler oplevede stort boom. Foto: /ritzau/Peter Leth-Larsen
Salget af personbiler faldt med 22 procent, da der var usikkerhed om afgifter, men et segment af biler oplevede stort boom. Foto: /ritzau/Peter Leth-Larsen
Følg Biler

De nye bilafgifter trådte officielt i kraft 3. oktober.

Bilafgifterne inkluderer blandt andet en prisstigning for de ellers så populære mikrobiler.

Mens det samlede bilsalg faldt med 22 procent, skyndte mange danskere sig at investere i en mikrobil inden prisstigningen.

Således blev der ifølge tal fra Autobranchen Danmark og Danmarks Statistik solgt 5.731 mikrobiler i september i år mod 4.087 i september sidste år.

En vækst på 40,2 procent og i år udgjorde salget af mikrobiler 39,9 procent af det samlede bilsalg i september, mens det sidste år udgjorde mere beskedne 22,1 procent. 

Billigere biler får ikke konsekvenser for miljøet

Markant drejning
Årsagen til, at danskerne i høj grad købte mikrobiler i september, mens forhandlingerne om de nye bilafgifter stod på, er ifølge Autobranchen Danmark klar.

- Mikrobilerne har hverken i regeringens forslag eller den endelige aftale stået til at få gavn af omlægningen af registreringsafgiften. Derfor var der ingen grund til at vente med at købe denne type bil - tværtimod, lyder det fra Autobranchen Danmark.

Hos De Danske Bilimportører har man også bemærket, at danske bilkøbere valgte at smide pengene efter mikrobiler i september.

Ifølge deres tal udgjorde salget af mikrobiler i den sidste uge af september 46 procent af det samlede salg mod normalt 20 procent.

Hos de danske bilimportører forventer de, at kunderne fremover i højere grad vil kigge mod de lidt større bilmodeller.

- De nye bilafgifter vil få kunderne til at se på lidt andre typer biler end hidtil. Erfaringen fra de seneste afgiftslettelser viser, at kunderne holder deres bilbudget, så med generelt lavere afgifter forventer vi fokus på de lidt større biler, siger Gunni Mikkelsen, direktør hos De Danske Bilimportører.

- I den nye aftale er brændstoffradraget blevet justeret, så det bedre kan betale sig at købe en bil, der kører langt på literen. Derfor forventer vi også en drejning i retning af mere miljøvenlige biler, ligesom biler med mere sikkerhedsudstyr vil blive prioriteret højere, siger han.

Første gang siden 2009: Salget af benzinbiler har overgået salget for diesel

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind