Mercedes: Neonazister forsøger at infiltrere vores fabrik

Højreorienterede forsøger angiveligt at gøre en Mercedes-Benz fabrik i Stuttgart til 'et udstillingsvindue' for deres synspunkter

En række medarbejderrepræsentanter på en Mercedes-Benz fabrik i Stuttgart er angiveligt en del af neonazistiske grupperinger. Arkivfoto: Sebastian Gollnow/AP
En række medarbejderrepræsentanter på en Mercedes-Benz fabrik i Stuttgart er angiveligt en del af neonazistiske grupperinger. Arkivfoto: Sebastian Gollnow/AP

Nazisympatisører og højreorienterede fabriksarbejdere på en stor Mercedes-Benz-fabrik i Stuttgart er - ifølge repræsentanter for fabrikkens medarbejdere - begyndt at organisere sig i den alternative fagforening Zentrum Automobil, også kaldet Liste Zentrum.

Det får nu repræsentanterne i fabrikkens samarbejdsudvalg til at slå alarm.

- Det lader til, at Untertürkheim (fabrikken, red.), med hjælp fra Liste Zentrum er ved at blive et udstillingsvindue for et højreorienteret projekt, skriver nogle medarbejdere ifølge Reuters i en udtalelse.

Udtalelsen bakkes op af flere sydtyske medier, der den seneste måned har afdækket, hvordan en række medarbejderrepræsentanter på fabrikken er en del af neonazistiske grupperinger og offentligt har givet udtryk for udlændingefjendske holdninger.

Kasserer i Wiking-Jugend
4 af de 45 repræsentanter på fabrikken, der bygger motorer, gearkasser og aksler, er organiseret i Zentrum Automobil-fagforeningen, og ifølge Spiegel er tre af disse tidligere blevet associeret med den nynazistiske terrorgruppe Nationalsocialistiske Undergrund.

Fabrikkens samarbejdsudvalg langer også ud efter Zentrum Automobil.

- Udvalget på Untertürkheim modsætter sig kategorisk misbrug af repræsentantskabsmandater til højreorienterede formål, skriver medlemmerne.

Tesla har problemer med at få produktionen af den nye Model 3 op i fart. Målet er 5000 om ugen. Foto: Tesla Biler Ny model sender Tesla i gulvet: Blødte 12 milliarder sidste år

Zentrum Automobil har i det hele taget været i vælten i de seneste måneder. Mediet Stern har blandt andet beskrevet, hvordan en af de ledende figurer tidligere har været en del af et skinhead-gruppe, mens fagforeningens kasserer tidligere havde samme funktion i den nu forbudte neonazistiske børne- og ungdomsorganisation Wiking-jugend.

Valg til marts
Medarbejderne på fabrikken i Stuttgart skal vælge nye medarbejderrepræsentanter i marts, og samarbejdsudvalget ser derfor udviklingen som en direkte trussel.

- De højreorienterede aktiviteter, sammenfiltringen af neonazistiske organisationer og mediernes dækning af situationen gør stor skade på vores medarbejderrepræsentation og er en trussel mod vores job, skriver udvalgets medlemmer ifølge Reuters.

Zentrum Automobil har ikke kommenteret på kritikken over for nyhedsbureauet.

Daimler, som ejer Mercedes, producerede våben for nazisterne under Anden Verdenskrig, hvilket gør den seneste udvikling på fabrikken i Stuttgart særlig prekær for firmaet.

Biler Mulig tyv taget på video: Tanker sjælden BMW et par timer efter tyveri

163 kommentarer
Vis kommentarer