Annonce:
Annonce:

Midt i nye bilafgifter: Kun de udskældte dieselbiler er blevet mere effektive

Kun dieselbiler går længere på literen i forhold til for fire år siden

Dieselbiler er blevet mere effektive over de seneste fire år, men benzinbiler har ikke fulgt samme udvikling. Foto: /ritzau/Thomas Borger
Dieselbiler er blevet mere effektive over de seneste fire år, men benzinbiler har ikke fulgt samme udvikling. Foto: /ritzau/Thomas Borger
Annonce:
Følg Biler

Bliver nye biler nødvendigvis mere og mere effektive i forhold til at køre langt på en liter brændstof?

Nej, lyder det fra Danmarks Statistik, der har offentliggjort en ny opgørelse over, hvor langt nye diesel- og benzinbiler går pr liter brændstof i første halvår af 2017 sammenlignet med år 2013.

Resultatet af opgørelsen viser, at den gennemsnitlige energieffektivitet for nyregistrerede dieselbiler i den periode er øget fra 23,6 km/l til 26,1 km/l.

Derimod er der næsten ingen ændring sket for nye benzinbiler, som kun udviklede sig fra 21,3 km/l i 2013 til 21,6 km/l i første halvår af 2017.

Ifølge Danmarks Statistik er en væsentlig del af forklaringen på forskellen mellem diesel- og benzinbilers udvikling, at nye benzinbiler er blevet tungere.

Annonce:

Dykker man ned i tallene, kan man se, at den gennemsnitlige egenvægt på benzinbiler fra 2013 til 2017 er steget med 11,7 procent, så en benzinbil i første halvår af 2017 i gennemsnit vejer 1.089 kg, mens dieselbilers gennemsnitlige egenvægt er steget med 1,8 procent til en gennemsnitlig vægt i første halvår af 2017 på 1.373 kg.

Ny minibil deler vandene: Er det smart retrodesign eller bare en gammel Golf?

Markant udvikling over 10 år
De sidste fire års tid er der altså ikke sket en stor udvikling i, hvor langt benzinbiler går pr liter brændstof. Lidt bedre ser det ud for dieselbilerne, men sammenligner man effektiviteten for begge biltyper i dag med for 10 år siden, er der sket en markant udvikling.

I 2007 gik den gennemsnitlige benzinbil 14,9 kilometer pr liter benzin. I dag er det tal 21,6 km/l, hvilket svarer til en stigning på 45,1 procent.

I samme periode er gennemsnittet for dieselbiler steget med 41,3 procent fra 18,5 procent i 2007 til 26,1 procent i 2017.

I 1997 indførte man laboratorietestede mål for energieffektivitet, og siden har det været diskuteret voldsomt, om resultaterne er retvisende.

VWs dieselskandale øgede ikke ligefrem troværdigheden.

Annonce:

En videnskabelig rapport udgivet af EU-Kommissionen i 2011 viste, at energiforbruget i praksis var gennemsnitligt 10-12 procent højere for benzindrevne biler set i forhold til de testede mål, mens det var 12-20 procent højere for dieselbiler.

For nyligt er der blevet indført nye testkrav til, hvordan man måler bilers udledning, hvor formålet er, at målingerne skal give et mere retvisende billede.

Dieselforurening koster årligt danske liv: Så mange dør for tidligt på grund af snyd

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
København skal være en by i provinsen
Annonce:
Annonce:

... Dom over Haas

Annonce:
Annonce: