Motorvej blev udvidet for en milliard: Bilister sparer ét minut

Tre års vejarbejde har givet et minuts besparelse

En milliardudvidelse af Helsingørmotorvejen har i morgen-myldretiden sparet trafikanter for et minut. Foto: /ritzau/Rasmus Flindt Pedersen
En milliardudvidelse af Helsingørmotorvejen har i morgen-myldretiden sparet trafikanter for et minut. Foto: /ritzau/Rasmus Flindt Pedersen

Ét enkelt minut er, hvad trafikanterne har vundet, når de i myldretiden kører på Helsingørmotorvejen fra Nivå til Lyngby C, efter motorvejen er blevet udvidet set i forhold til inden udvidelsen.

Det fortæller Frederiksborgs Amts Avis ifølge sn.dk.

Tilbage i 2012, da Helsingørmotorvejen endnu kun bestod af to spor i hver retning, tog det ifølge Vejdirektoratets tidsmåling cirka 26 minutter at køre den 19 kilometer lange strækning i myldretiden mellem klokken 7.30 og 8.00.

Efterfølgende har man udvidet motorvejen på en strækning på fire kilometer fra Hørsholm S til Gl. Holte, så den i dag består af tre spor i hver retning i stedet for to.

I 2016 var rejsetiden på samme strækning i samme tidsrum faldet til cirka 25 minutter.

Altså en besparelse på ét minut.

Investeringen i udvidelsen har kostet over en milliard kroner.

- I princippet har man fjernet én flaskehals mellem Hørsholm S og Gl. Holte, som så har flyttet køen udad op til den næste flaskehals mellem Hørsholm C og Hørsholm S samt ved Lyngby, forklarer Anders Egense, afdelingsleder i Vejdirektoratet til Frederiksborgs Amts Avis.

Blandt forklaringerne på den forholdsvis lille gevinst rent tidsmæssigt er blandt andet, at der i perioden er kommet flere biler på strækningen.

Bedre om eftermiddagen
Mens investeringen i myldretiden om morgenen ikke har kastet den helt store tidsmæssige besparelse af sig, er der godt nyt til de trafikanter, der bevæger sig ud af København om eftermiddagen.

På langt de fleste dage slipper de nu for at sidde i kø og spilde unødvendig tid i trafikken.

Det viser nye målinger, som Vejdirektoratet har foretaget på motorvejen efter udvidelsen.

- Hvor vi tidligere havde kø og trængselsproblemer på Helsingørmotorvejen om eftermiddagen i nordgående retning, så glider trafikken for det meste jævnt og uhindret i myldretiden efter udvidelsen, siger Andreas Egense fra Vejdirektoratet i forbindelse med offentliggørelsen af de nye tal.

I konkrete tal kan forbedringerne aflæses ved, at hvor det før motorvejsudvidelsen i 2012 tog den gennemsnitlige trafikant tolv minutter at tilbagelægge strækningen fra Lyngby C til Hørsholm C, så er rejsetiden nu faldet til otte minutter.

- Der er altså sket en reduktion i rejsetiden på fire minutter, hvilket i praksis betyder, at næsten al trængsel er fjernet, siger Andreas Egense.

70.000 trafikanter krydser her hver dag: Nu vil de bruge den til øvelse

Tusinde timer
På den store skala betyder disse forbedringer for den enkelte trafikant, at der hver uge spares omkring 3.000 timer i rejsetid i nordgående retning for alle trafikanterne til sammen.

- Det er faktisk mere, end vi oprindelig regnede med. Og det illustrerer de store samfundsmæssige fordele, der ligger i at kappe rejsetiden ned med en lille håndfuld minutter for den enkelte trafikant, siger Andreas Egense.

Selv om der kun er sparet et minut om morgenen efter udvidelsen, sparer trafikanterne samlet omkring 650 rejsetimer om ugen i sydgående retning.

FDM: Lavere bilafgifter betyder ikke nødvendigvis lavere bilpriser