NASA forventede 90 dage: Så længe har bilen overlevet på Mars

Da NASA sendte en bil til Mars, forventede man, at den ville bryde sammen efter tre måneder -  men bilen fortsætter ufortrødent med at trille rundt på den røde planet.

Bilen
Bilen "Opportunity" har nu taget hul på sit 12. år i aktion på Mars. Søsterbilen "Spirit" døde efter seks år på planeten. (Foto: NASA)
Følg Biler

I 2005 var der stor jubel hos det amerikanske rumfartsagentur, NASA, da det lykkedes at få to højteknologiske biler sendt ud at køre på overfladen af vores røde naboplanet. Spirit og Opportunity var navnene på de to biler, som med en forventet levetid på 90 dage gik i gang med at undersøge planeten.

Glem Astra og Corsa – her er fremtidens Opel

Med avancerede instrumenter og kameraer skulle de to biler undersøge overfladen for at dokumentere, hvordan vand har påvirket planeten.

Vanvittige arbejdsvilkår
Men støv og enorme temperaturudsving slider hårdt på den avancerede mekanik. Om natten kan det blive helt ned til -100 grader, mens bilen i dagtimerne arbejder i temperaturer omkring frysepunktet.

NASA frygtede, at støv meget hurtigt ville dække bilens solceller, som sørger for energien til bilen, men blæst har sørget for at holde panelerne fri for støv. (Foto: NASA)
NASA frygtede, at støv meget hurtigt ville dække bilens solceller, som sørger for energien til bilen, men blæst har sørget for at holde panelerne fri for støv. (Foto: NASA)
 

På grund af de ekstremt hårde vilkår på Mars forventede de amerikanske forskere, at de efter tre måneder måtte vinke farvel til det dyre værktøj. Men som vi allerede har afsløret, er det ikke tilfældet.

Brugte luksusbiler hitter: Her er nogle af Danmarks dyreste biler

Bilen med navnet Spirit døde først efter seks år på Mars, og Opportunity-bilen triller fortsat ufortrødent rundt på planeten – nu på 12. år – selvom det dog går ufatteligt langsomt. Godt nok er Opportunity den bil, der har tilbagelagt flest kilometer på en anden planet, men i løbet af de mange år er det kun blevet til omkring 45 kilometer.

Sådan har bilen overlevet
I en gennemgang på agenturets hjemmeside forklarer NASA, hvordan bilen har formået at klare så mange år i rummet. Og de er ikke blege for at indrømme, at der undervejs har været en smule held indblandet.

Den flotte præstation handler dog i høj grad om bilens gennemtænkte konstruktion, som er bygget i aluminium og titanium, der kan holde til de store temperaturudsving. Den har seks hjul og et avanceret differentiale, som kan fordele trækkraften på forskelligt efter behov.

Motorcyklist filmede sin egen kørsel – nu skal han i fængsel

Det blev der eksempelvis brug for på bilen Spirit, som efter de første to år på Mars fik blokeret sit ene forhjul. I de efterfølgende fire år bakkede bilen rundt på planeten ved hjælp af sine resterende hjul, mens det blokerede forhjul blev trukket efter bilen.

Flere af de grundlæggende funktioner på Opportunity-bilen er også ude af drift, men den er stadig i stand til at køre og tage billeder, som den kan sende hjem til jorden.

NASA forventer at sende en ny bil til Mars i 2020.

Skjult kamera: Norsk rally-verdensmester tager fusen på mekanikere

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?