NASA-teknologi skal redde selvkørende biler

Nissan vil bruge NASA-teknologi udviklet til Mars til at hjælpe forvirrede biler

De selvkørende biler kan meget selv, men er endnu ikke helt klar. Foto: PR
De selvkørende biler kan meget selv, men er endnu ikke helt klar. Foto: PR

Verden er et kompliceret sted - ikke mindst for en selvkørende bil. Og selvom teknologien er der, så indrømmer Nissan, at det først er om flere årtier, at vi ser de første 100 procent selvkørende biler på vejene.

I mellemtiden må de få en hjælpende hånd.

På CES-messen i Las Vegas præsenterede og demonstrerede Nissan derfor en løsning, så de førerløsebiler alligevel kan komme ud og rulle inden for de næste par år. De skal nemlig have en hjælpende hånd fra rigtige mennesker.

Det nye tiltag er baseret på teknologi udviklet af NASA.

Concept-i's design er blevet sammenlignet med robotterne fra Star Wars. Foto: PR Biler - 8. jan. 2017 - kl. 13:26 Kunstig intelligens: Fremtidens Toyota skal være din gode ven

Hjælp til forvirrede biler
Løsningen hedder SAM og står for 'Seamless Autonomous Mobility' og er en central, bilen kan kontakte, hvis den kommer ud i uforudsete situationer, hvor den ikke selv kan regne ud, hvad den skal gøre.

I stedet for selv at gætte, hvordan den kommer forbi eksempelvis en vejafspærring, stopper bilen, tænder havariblinket og sender signal til SAM-centralen. Herfra kan en operatør gennem bilens egne kameraer, andre bilers kameraer og endda satellitfotos se, hvad problemet er, og ’male’ en ny virtuel vej uden om forhindringen.

Når bilen er blevet hjulpet videre, slår den igen sin selvkørende funktion til igen.

Se også: Ville du gøre det? Nu kan du købe en brugt leasingbil online

Et rigtigt menneske hjælper bilen til at køre uden om forhindringen. Foto: PR
Et rigtigt menneske hjælper bilen til at køre uden om forhindringen. Foto: PR
 

Brugt på Mars
Selvom det lyder forholdsvis enkelt, er teknologien bag udviklet af ingen ringere end NASA, og flere af Nissans medarbejdere har også en fortid i rumfartsagenturet.

Det er nemlig samme teknologi, som Nasa’s selvkørende biler og robotter bruger, når de kører rundt på overfladen af Mars. Når en robot skal uden om en sten, er det på samme måde som den førerløse bil på jorden, en supervisor af kød og blod, der tager bestik af situationen og tegner en ny rute til den.

Nissan vil inden længe indlede et forsøg med førerløse biler i Japan, der vil få hjælp af SAM-teknologien, og hvis alt går efter planen, har bilgiganten planlagt at indlede en kommerciel tjeneste, så der allerede i 2020 kommer til at køre førerløse budbiler rundt på gaderne i Tokyo.

Se også: Din bil kan tjene penge mens du sover

23 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere