Nerd alert! 8250 omdrejning i ny V8'er

V8'eren i den nye Shelby Mustang sparker numse – 533 hk og 8.250 omdr./min

Den nye Ford Shelby GT350 Mustang bliver vild – motoren roterer til over 8.000 omdrejninger. (Foto: Ford)
Den nye Ford Shelby GT350 Mustang bliver vild – motoren roterer til over 8.000 omdrejninger. (Foto: Ford)

Ford har taget sig gevaldigt sammen med den nye Mustang. Den har fået en ny, avanceret uafhængigt affjedret bagaksel for første gang i modellens historie, og generelt er den nye model bare stram og lækker. Det er formentlig også en velegnet platform til at lave en rigtig racerbil, ikke den typiske amerikanske slags, som kun kan køre ligeud. Ford mener det seriøst med GT350 Mustang, og BMW M4 og Mercedes AMG kan godt begynde at bide negle.

Ford Mustang 2015 Biler Damn good Mustang

5.163 kubikcentimeter
Lad os starte med at klappe af Ford, fordi de har valgt IKKE at bruge en turbolader eller kompressor på motoren i Shelby GT350. I stedet anvender den knap 5,2-liters store V8'er udelukkende rotationer til at nå de mere end respektable 533 hk. Og rotationer er der nok af. V8'eren max'er ud ved 8.250 omdr./min, som gør den til den mest omdrejningsvillige V8'er i Fords historie. Det er samtidig den kraftigste sugemotor, Ford nogensinde har bygget.

533 hk fra 5,2 liter – det er sgu næsten kunst. (Foto: Ford)
533 hk fra 5,2 liter – det er sgu næsten kunst. (Foto: Ford)

Alle 533 hk bliver først lukket ud af stalden ved 7.000 omdr./min, men det maksimale moment på 580 Nm er til stede ved 4.750 omdr./min.

Nørderi
Motorblokken er lavet i aluminium, hvilket sparer vægt. Selve designet af motoren er også interessant. I en traditionel amerikansk V8'er har man en såkaldt 'cross-plane' krumtapaksel, hvor plejlstængerne sidder på krumtapakslen med 90-graders intervaller. Modvægtene på krumtapen skaber et kors eller 'cross', når man ser på dem ned langs krumtapakslens akse.

Med minimum 500 hk under hjelmen bliver den nye Ford Mustang GT350 ondsindet. (Foto: Ford) Biler Ondsindet pony

I den nye 5,2-liters V8'er, sidder plejlstængerne på en 'flat-plane' krumtapaksel med 180-graders intervaller. Modvægtene danner en flad linje eller 'flat-plane', når man kigger ned langs krumtapakslen akse. Nørdet, men det betyder også, at den nye Shelby Mustang ikke har samme V8-bulder, som vi normalt forbinder amerikanerbiler med. I stedet er lyden mere hidsig, og for øvrigt bruger man normalt 'flat-plane' designet i eksotiske biler som Ferrari.

13 kommentarer
Vis kommentarer