Ni ud af ti bilister overser cyklister i mørket

Cyklister og fodgængere kan være svære at få øje på i den mørke tid

Bløde trafikanter som cyklister kan være svære at se i vintermørket - særligt hvis ikke cyklisterne kører med lys. Foto: /ritzau/Cathrine Ertmann
Bløde trafikanter som cyklister kan være svære at se i vintermørket - særligt hvis ikke cyklisterne kører med lys. Foto: /ritzau/Cathrine Ertmann

I efterårs- og vintermånederne, hvor mange af døgnets timer er mørke, kan det skabe mange farlige situationer i trafikken.

Hver tredje har da også oplevet at overse en cyklist, så det  har skabt en farlig situation, viser en ny undersøgelse som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.

Samtidig siger ni ud af ti, at de har svært ved at se cyklister, fodgængere og motionister i mørket.

- De fleste bilister har nok oplevet, hvordan en cyklist eller forgænger pludselig dukker op fra nærmest ingenting, siger Henrik Sagild, skadedirektør i Gjensidige Forsikring.

- Det kan nemlig være rigtig svært at se de bløde trafikanter, når det er mørkt. Derfor er det ekstra vigtigt, at man er opmærksom, når man tager bilen i mørket. For der skal kun et øjebliks uopmærksomhed til, før der pludselig opstår en farlig situation, siger han.

Se også: Pokémon Go kan have været skyld i 145.000 trafikuheld

Mange cyklister kører uden lys
Selv om de fleste cyklister vælger at bruge både reflekser og cykellygter, tegner undersøgelsen fra Gjensidige Forsikring også et billede af, at der stadig er en gruppe, der ikke har lys på cyklen.

7 procent af de danske cyklister hopper nemlig på cyklen uden lygter. Samtidig kører blot 16 procent med refleksvest, 19 procent har ekstra reflekser på tøjet, og 10 procent har sat ekstra lygter på cyklen eller hjelmen.

- Det kan være rigtig svært for bilister at se cyklister i mørket. Derfor skal man som minimum have lygter på cyklen, når man bevæger sig ud i trafikken. Det kan gøre en kæmpe forskel, og jeg forstår ikke, at så mange cyklister tager chancen og kører uden lys, siger Henrik Sagild.

- Både hvis man cykler meget mørke steder, hvor gadebelysningen er begrænset, eller i byen, hvor der er mere lys, kan det også være en idé at tage en refleksvest på eller sætte ekstra kraftigt lys på cyklen eller hjelmen. For selv om det i udgangspunktet er bilisterne, der skal være ekstra opmærksomme, når det er mørkt, så bør cyklisterne også gøre en indsats for, at de bliver lettere at se, siger han.

Tal fra Vejdirektoratet har ifølge Rådet for Sikker Trafik tidligere vist, at to ud af tre alvorlige cykelulykker sker i kryds.

De alvorligste ulykker sker typisk, når en bil skal svinge til højre eller venstre og overser en cyklist, der skal lige ud. Ulykkerne sker ofte i myldretiden og rammer både mænd og kvinder i alle aldre.

Bløde trafikanter

Har du som billist nogensinde overset en cyklist så det skabte en farlig situation?

- Ja, og det skabte en trafikulykke - 3 procent

- Ja, men det skabte ikke en trafikulykke - 34 procent

- Nej - 60 procent

- Ved ikke - 4 procent

Synes du, at det er svært at se cyklister, fodgængere og motionister i vintermånederne, når det er mørkt?

- Ja, det kan være svært at se cyklister - 82 procent

- Ja, det kan være svært at se fodgængere - 68 procent

- Ja, det kan være svært at se motionister - 59 procent

- Nej - 7 procent

- Ved ikke - 4 procent

Som cyklist: Bærer du lygter, reflekser eller refleksvest i de mørke måneder?

- Ja, har ekstra reflekser på tøjet - 19 procent

- Ja, har refleksvest på - 16 procent

- Ja, har ekstra lygter på cykel/hjelm (udover normale cykellygter) - 10 procent

- Ja, har cykellygter på cyklen - 93 procent

- Jeg gør noget andet for at være mere synlig (notér) - 1 procent

- Nej - 3 procent

Kilde: Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring blandt 1166 repræsentativt udvalgte danskere. Spørgsmålene er filtreret således, at spørgsmål henvendt til bilister kun er stillet til de, der har kørekort, dem mod cyklister er kun stillet til dem, der cykler i de mørke måneder.

Se også: Vidste du det? Derfor skal du altid bakke ind i p-båsen

39 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere