Annonce:
Annonce:

Nu er straffen for hashbilister lempet

Folketinget har i dag stemt for lovforslag, der gør det billigere at køre med hash i blodet

Det skal ikke længere koste kørekortet ved blot den mindste hashrus. Nu kommer der en bagatelgrænse. Arkivfoto: Thomas Borberg/Polfoto
Det skal ikke længere koste kørekortet ved blot den mindste hashrus. Nu kommer der en bagatelgrænse. Arkivfoto: Thomas Borberg/Polfoto
Annonce:
Følg Biler

Det har været længe undervejs, men i dag blev lovforslag 142 behandlet for tredje og sidste gang i folketingssalen, og så er det snart mere lempeligt at køre med hash i blodet.

Alle partier indgik i 2016 en aftale om, at det gamle system, som var vedtaget i 2011, var alt for skrapt, og nu skulle det mildnes.

Alle mistede kørekortet
Ifølge de gældende regler bliver selv den mindste hashrus over en bagatelgrænse på ét mikrogram tetrahydrocannabinol (THC, red.) pr. liter blod straffet med ubetinget frakendelse af kørekortet i mindst tre år. Men nu vil man lempe nul-tolerancen og ifølge de nye regler vil man sammenligne en hashpåvirkning med en spirituspåvirkning.

Annonce:

Mere hash i blodet før kortet ryger
Fremover skal straffen gradueres, således at det først er med THC-indhold i blodet på over ni mikrogram (svarende til en promille på over 1,20) pr. liter blod, at kørekortet ryger ubetinget i mindst tre år - i førstegangstilfælde.

Kun klip i kortet
Med et lavere THC-indhold på mellem tre og ni mikrogram pr. liter blod - svarende til en alkoholpromille på 0,5-1,2 - bliver straffen betinget frakendelse af kørekortet, mens kørsel med et THC-indhold i blodet, der overstiger et mikrogram men ikke tre mikrogram - svarende til en alkoholpromille på 0,21-0,50 - alene vil medføre et klip i kørekortet

Man nulstiller og visker tavlen ren
Det er dog ikke kun 'nye' hashbilister, der får glæde af den nye lov. For når loven træder i kraft, nulstiller man generaliebladet med hensyn til tidligere domme for hashkørsel.

Det vil sige, at en hashbilist, der tidligere har fået en dom for hashkørsel, får visket tavlen ren. Bilisten bliver altså ikke bliver ramt af reglen om gentagelse, hvor straffen er strengere end for førstegangsforseelser.

Annonce:

Bedre stillet nu end før
Den 31. august 2016 satte Rigsadvokaten alle sager om hashkørsel i bero, og man kaldte sager tilbage fra anklagemyndigheden. Derfor er der stor forskel på, om man er blevet dømt før eller efter denne dato.

Det betyder, at hashbilister, der allerede er dømt efter de gamle regler, og hvis kørekortfrakendelse stadig er løbende, ikke får glæde af den nye lov.

Ingen overgangsordning
For der er ikke noget i lovforslaget om en overgangsordning for de personer, der er dømt til ubetinget frakendelse af deres kørekort før den 31. august 2016.

Det vil sige, at de personer, der har fået en streng straf efter den gamle strafudmåling, stadig har mistet deres kørekort, selv om de efter de nye regler måske kun ville få en betinget frakendelse af deres kørekort eller en mildere straf.

F.eks. vil en hashbilist, der kørte med to mikrogram THC pr. liter blod og mistede sit kørekort i tre år fra den 1. august sidste år, stadig være uden kørekort to år fra den 1. august i år, mens han efter de nye regler kunne have nøjedes med et klip i kortet.

Annonce:

For dyrt at lempe afsagte domme
Transportministeriet svarer i en kommentar til et høringssvar om netop denne problemstilling, at det bliver for dyrt at lave en overgangsordning for bilister, der er dømt efter de gamle regler. Justitsministeriet anslår, det vil koste 11 millioner kroner i sagsbehandlingsomkostninger for anklagemyndigheden og domstolene, hvis ikke de allerede afsagte domme skal stå fast. Og det er kun prisen for førstegangs-hashbilister. Hvis man tager dem med, der er dømt flere gange og har fået frakendt kortet længere end tre år, vil det koste op mod 30 millioner kroner.

Der står i lovforslaget, at loven træder i kraft efter transportministerens nærmere bestemmelse. Det betyder, at datoen for ikrafttrædelsen er ukendt, men at der muligvis kan gå helt op mod et år, fordi politiets computersystemer skal rettes til efter den nye lovgivning.

Og så bliver det også med et kæmpe efterslæb af sager, der endnu ikke har været for domstolene, eftersom sagerne har været i bero siden 31. august sidste år.

Annonce:

Venter op mod fire år på en dom
Dermed har bilister, der kørte hashkørsel så langt tilbage som i 2014 stadig ikke set indersiden af en retsbygning, og de sager kommer så først i gang, når den nye lov træder i kraft. Det betyder så, de kan få frakendt kørekortet op til fire år efter, de begik forseelsen. Til deres held slipper de så for en ubetinget frakendelse af kørekortet, dog kun, hvis de har kørt med mindre end 9 mikrogram THC pr. liter blod.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen er nordisk mester i mørklægning
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: