Nu jagter politiet disse bilister

Det danske politi vil i uge 11 holde særligt øje med, om bilister har sele på

Politiet holder i uge 11 øje med, om bilister sørger for at bruge sele. Foto: Jens Dresling
Politiet holder i uge 11 øje med, om bilister sørger for at bruge sele. Foto: Jens Dresling

I Danmark skal man spænde selen, når man kører i bil. Gør man ikke det, så vanker der en bøde på 1500 kr., og nu står de danske politikredse klar til at kontrollere, om danske bilister sørger for at køre med sele.

I uge 11 holder politiet således et ekstra vågent øje med bilisterne for at sikre, at de følger loven og kører med sele. Det oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Færdselskontrollen er et led i en fælles europæisk politiindsats mod manglende brug af sikkerhedsseler og andet sikkerhedsudstyr under kørslen. Bag indsatsen står TISPOL, der står for samarbejdet mellem færdselspolitiet i hele Europa.

Politiet understreger, at brugen af sikkerhedssele er 'et meget effektivt værn' mod at komme til skade eller dø ved en trafikulykke. Brugen af sikkerhedssele reducerer således risikoen for som bilist at blive dræbt i et uheld med 50 procent.

I en landsdækkende kontrol snuppede politiet mange trafikanter, hvis fokus ikke var på vejen. Foto: Rigspolitiet Biler Politiet jagtede trafiksyndere: Så mange blev snuppet

- Man skal være opmærksom på, at de store fremskridt, som bilproducenterne gør i forhold til bilernes meget høje sikkerhedsniveau, med eksempelvis airbags mv. ikke har den store effekt, hvis ikke man anvender sikkerhedssele, siger Christian Berthelsen, politiassistent hos Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

- Derudover skal føreren være notere sig, at han eller hun er ansvarlig for, at børn ligeledes er fastspændt under kørslen, siger han.

Hvis man ikke har sørget for, at passagerer under 15 år anvender sele i bilen, får man en bøde på 2000 kr. og et klip i sit kørekort.

I 2019 blev i alt 13.070 bilister blev sigtet for manglende anvendelse af sikkerhedssele.

- Ved ikke at bruge sele under kørslen, er det ikke kun farligt for en selv. Det kan også være farligt for ens medpassagerer, da man helt automatisk vil blive kastet rundt i kabinen, når uheldet sker, siger Christian Berthelsen.

Politiet opfordrer bilister til at sætte farten ned, når redningspersonale arbejder i forbindelse med ulykker. Arkivfoto: Claus Bonnerup Biler Politiet revser bilister efter ulykke: - Vis nu hensyn