Nu kan du betale på en helt ny måde på Storebælt

Fra i dag er det muligt at betale med sin nummerplade, når du kører over Storebælt

Kameraerne i de blå kortbaner ved betalingsanlægget er onsdag morgen i sving. De første bilister, som har tilmeldt sig den nye ordning er kørt igennem. Foto: Sund og Bælt
Kameraerne i de blå kortbaner ved betalingsanlægget er onsdag morgen i sving. De første bilister, som har tilmeldt sig den nye ordning er kørt igennem. Foto: Sund og Bælt

Bilister, som skal over Storebæltsbroen, har fået en ny mulighed for at betale broafgiften. I dag 21. marts er små kameraer begyndt at aflæse nummerplader på bilister, som kører i de blå kortbaner.

Genkender kameraet en nummerplade, går bommen automatisk op. Og bilisten kan komme gennem betalingsanlægget uden at åbne sit vindue.

Chef for betalingsanlægget, Jens Kjær Nielsen, fortæller til Ekstra Bladet, at alt indtil videre er forløbet efter planen.

- Vi vidste godt, at systemet fungerede. Vi har haft tyvstartet lidt med testkunder, siger Jens Kjær Nielsen til Ekstra Bladet.

Ny teknologi
Det er 20 år siden, at brobizz-ordningen blev indført. Jens Kjær Nielsen fortæller til Ekstra Bladet, at det er helt naturligt, at også Sund og Bælt tager ny teknologi til sig, sådan som politiet eksempelvis også har gjort med nummerplade-genkendelse.

Indtil videre skal bilister, som har tilmeldt sig ordningen, anvende de blå kortbaner. Meningen er, at de næste år skal kunne køre gennem de nuværende brobizz-baner og på den måde spare endnu mere tid.

Visse udfordringer
Under testningen af det nye system viste det sig, at der var visse udfordringer, da det føg med sne for et par uger siden.

- Når nummerpladerne er dækket til med sne eller is, kan kameraet have svært ved at læse nummerpladen. Så må der manuel betjening til. Det er naturligvis noget, vi forsøger at finde en løsning på. Enten i form af bedre lys eller med mere avancerede kameraer, siger chefen for betalingsanlægget.

Sådan bestiller du

For at blive del i løsningen skal man oprette en bruger via Brobizz.com eller Brobizz-appen, og herefter registrere sin nummerplade.

Ifølge selskabet Brobizz skulle der gå kun 20 minutter fra man har tastet nummerplade og betalingskort-oplysninger ind, til at man kan trille igennem anlægget.

Derefter er det blot at køre frem til bommen i én af de blå betalingskort-baner, hvor ét kamera foran og ét bagved aflæser nummerpladen. Genkendes den, trækkes pengene på det tilknyttede kort, bommes åbner sig, og man kan køre videre.

Dagligt passerer godt 35.000 bilister Storebælt – og dette tal forventes at stige i fremtiden.

- Men det er i folks egen interesse, at de kommer hurtigt igennem. Derfor må vi bare opfordre til, at folk fjerner sneen, inden de kører igennem.

Alle fotograferes
Tirsdag tilmeldte 200 kunder sig nummerplade-genkendelse, som hos Sund og Bælt kaldes for PayByPlate. Tallet onsdag morgen viser, at 29 procent af kunderne tilmelder sig den nye ordning.

- Det er nok en smule mere, end vi havde regnet med, siger Jens Kjær Nielsen.

Nummerplade-kameraerne er indstillet, så de både aflæser den forreste og den bagerste nummerplade på bilen. Og der bliver taget billeder af bilerne. Derfor vil bilister med stjålne nummerplader blive fotograferet.

Jens Kjær Nielsen fortæller, at selv om man skulle have været uheldig at miste den ene nummerplade, så vil man alligevel kunne komme igennem.

Billigere med automatisk betaling

Fra 1. januar 2018 blev det 15 procent billigere at passere Storebælt med automatisk betaling.

Pay By Plate er et samarbejde mellem A/S Storebælt og Bro Bizz A/S.

Med Pay By Plate kan man benytte de blå kort-baner i betalingsanlægget.

Pay By Plate er tænkt som et suplement til Bro Bizz.

Den nye betalingsmetode, som træder i kraft 21. marts, vil gøre det hurtigere at køre over Storebælt og samtidig give bilister adgang til rabatter.

Det vil også senere blive muligt for tyske og svenske kunder at tilmelde sig, fortæller Jens Kjær Nielsen.

Målsætningen hos Sund og Bælt er, at 80 procent af kunderne med tiden skal køre over Storebælt uden at standse op.