Nu må gamle studentervogne forurene uden filter i byerne

Regeringen og Dansk Folkeparti har besluttet at lempe miljøkravene for veteranlastbiler, der bliver brugt til studenterkørsel i de største danske byer

Mange studenter vil gerne fejre huerne i en gammel veteranlastbil. De har ind til nu skulle have eftermonteret et partikelfilter for at køre i de største byer. Arkivfoto: Linda Johansen
Mange studenter vil gerne fejre huerne i en gammel veteranlastbil. De har ind til nu skulle have eftermonteret et partikelfilter for at køre i de største byer. Arkivfoto: Linda Johansen

- Båt, båt, båt, vognen den er flot. Vi glemmer forureningen med et shot.

Det er igen blevet sæson for studenterkørsel, og traditionen tro vil mange nyudklækkede studenter hænge hjemmelavede bannere op på smukt dekorerede veteranlastbiler. Indtil nu har det været et krav, at lastbilerne havde et partikelfilter eftermonteret, men det er nu ikke længere nødvendigt.

Regeringen og Dansk Folkeparti har nemlig besluttet at gøre det muligt at køre studenterkørsel i lastbiler, der er indregistrerede som veteranbiler og dermed fritaget for kravet.

Ude af proportion
Tidligere skulle lastbilerne være godkendt til godstransport for at køre med studenter, og det medførte blandt andet, at bilerne skulle have et partikelfilter installeret for at køre i miljøzoner. Filtret, der renser udstødningsgassen fra dieselmotoren, er standardudstyr på nyere lastbiler, mens de gamle studentervogne ind til nu har fået det eftermonteret.

En proces, der har været ude af proportion, hvis man spørger Jørn-Henrik Carstens, chefkonsulent hos Brancheorganisation for den danske vejgodstransport, ITD.

- Det er glædeligt, at der nu kommer en fornuftig løsning på problematikken omkring eftermontering af partikelfiltre på veteranbilerne. Det er kompliceret og i mange tilfælde umuligt at eftermontere partikelfiltre på flere af bilerne og efter ITD’s opfattelse også ude af proportion, set i lyset af de få kilometer de fine gamle biler kører hen over året, siger han i en pressemeddelelse.

Bilsælgere får dig til at gå i en bue uden om elbiler

Får dispensation i år
Ændringen træder først i kraft fra 1. januar 2019, så veteranlastbiler, der er indregistreret som veteranbiler kan derfor ikke køre med studenter før næste år. Til gengæld har Miljøstyrelsen besluttet at udstede en dispensation til de veteranlastbiler, der i dag er indregistreret som almindelige lastbiler og synet til studenterkørsel - men ikke har et partikelfilter installeret.

- Miljøstyrelsen har vurderet, at der på baggrund af den kommende ændring af registreringsbekendtgørelsen er tale om et særligt tilfælde, samt at en dispensation vil have underordnet betydning for miljø og sundhed, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Med dispensationen vil veteranlastbiler uden partikelfilter allerede i år kunne køre studenterkørsel i de miljøzoner, hvor de førhen har været forment adgang. I dag er der miljøzoner i København, Aalborg, Aarhus og Odense.

Danskernes favorit har det svært: Her er de mest populære biler i Europa

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær