Nu vanker der dagbøder til tusindvis af bilister

Ole Birk Olesen (LA) vil slå ned mod trafikanter, der ikke betaler den lovpligtige ansvarforsikring. Hos Forsikring og Pension ser man stort potentiale i ændringen

Politiet har mulighed for at tjekke, om nummerpladerne skal klippes på en bil, hvis forsikringen ikke er betalt. Foto: Linda Johansen
Politiet har mulighed for at tjekke, om nummerpladerne skal klippes på en bil, hvis forsikringen ikke er betalt. Foto: Linda Johansen

- Det økonomiske incitament for at snyde eller undlade at betale sin lovpligtige ansvarsforsikring forsvinder, når man i stedet bliver pålagt et dagligt gebyr.

Sådan siger Hans Reymann-Carlsen, underdirektør hos Forsikring og Pension med ansvar for skadesforsikring, til Ekstra Bladet.

Mandag fortalte Ekstra Bladet, at transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) vil have en ændring af færdselsloven, så det bliver dyrt for trafikanter, der undlader at tegne eller betale den lovpligtige ansvarforsikring på deres køretøj.

- Det er ikke rimeligt, at de borgere, som har tegnet den lovpligtige ansvarsforsikring via forsikringspræmien kommer til at betale for de skader, der forvoldes af uforsikrede køretøjer, lød begrundelsen fra Ole Birk Olesen (LA).

Forsikring og Pension, brancheorganisation for forsikringsselskaberne i Danmark, står bag opfordringen til ministeriet om at kigge på lovgivningen, og det er netop retfærdigheden, de mener, der er udfordret.

- Alle de forsikringskunder, der har haft den lovpligtige ansvarsforsikring, har betalt for dem, der ikke har én, og det kan man godt stille spørgsmål til retfærdigheden af, siger Hans Reymann-Carlsen til Ekstra Bladet.

Normalt forbinder vi bambus med de søde pandaer, men nu kan det altså rykke i din bil, hvis det står til Ford. Foto: Colourbox Biler Hmm, hvad? Ford pønser på at putte eksotisk materiale i din bil

En stor dansk by
Forsikring og Pension ser stort potentiale i indførslen af et system, hvor ejere bliver pålagt et dagligt gebyr på eksempelvis 150 kr. for hver dag, de ikke har tegnet den lovpligtige ansvarsforsikring.

- I Sverige har man haft en meget succesfuld model med, at de, der ikke har forsikret sig, får et dagsgebyr. Systemet har været 100 procent selvfinansierende i Sverige, siger Hans Reymann-Carlsen til Ekstra Bladet.

Antallet af køretøjsejere uden lovpligtig ansvarsforsikring ligger ifølge Forsikring og Pensions oplysninger på 50.000 køretøjer.

- Det er jo en større dansk by, der kører rundt uden lovpligtig ansvarsforsikring, og vi tror på, at det antal kommer til at falde betydeligt, hvis det bliver indført, siger Hans Reymann-Carlsen, der også hæfter sig ved, at politiet ville skulle bruge færre ressourcer på at tjekke nummerplader for, om køretøjet er forsikret.

Tre stjerner fik Fiat Doblo i Euro NCAPs crashtest, og det er få, mener FDM, der anbefaler at gå efter det højeste mulige niveau af sikkerhed. Foto: Euro NCAP Biler Familie'container' kæmper med sikkerheden

I Danmark er det lovpligtigt at tegne en ansvarsforsikring på et motorkøretøj, mens kaskoforsikringen er valgfri.

En ansvarsforsikring dækker de skader, som du påfører andre personer, deres ejendele eller køretøj med dit motorkøretøj. Med andre ord vil det sige, at den dækker reparationen af den bil, som du har skadet, samt dækning af eventuelle personskader på passagerer i alle biler.

Forsikringen dækker altså ikke skader på dig selv som fører eller din egen bil.