Ny bil til børnefamilien? Det skal I være opmærksomme på

Sikkerhed, plads, komfort og pris er blot nogle af de ting, man skal have øje for, når man vælger ny familiebil

Der skal være masser af plads i familiebil. Her er det en Ford Focus Stationcar Foto: Ford
Der skal være masser af plads i familiebil. Her er det en Ford Focus Stationcar Foto: Ford

Det er en stor beslutning, når børnefamilien skal vælge ny bil.

For hvilken bil skal man vælge, når det er ens dyrebareste eje - nemlig ens børn - der skal transporteres rundt?

For at få et overblik over, hvilke overvejelser, man bør gøre sig, kommer her en række gode råd til købet af den nye familiebil.

Sikkerhed betyder alt
Med børn i bilen skal man vælge en bil, som man føler sig sikker i. Derfor er det en god ide at starte med at kigge på de sikkerhedstests, der er lavet på de forskellige biler for at se, hvordan den udvalgte model klarer sig i forhold til andre.

På den måde får man en ide om, hvor sikker den bil man overvejer at købe, egentligt er. Eksempelvis er den nye Ford Focus blevet tildelt maksimale 5 stjerner i Euro NCAP’s crashstest.

Nogle folk vil også føle sig mere sikker i en bil, hvor man sidder højt, og generelt er en større bil også mere sikker end en lille, hvis man skulle ende i en kollision. Man skal naturligvis også se på, hvor mange airbags, der er i bilen, og om det er muligt og nemt at slå dem fra, i det tilfælde, at man bruger en bagudvendt barnestol på det forreste passagersæde.

Når det gælder baby- og autostole, så bør man gå efter en bil med isofix, der gør det nemt og sikkert at sætte autostolen fast og samtidig mindsker risikoen for, at man monterer den forkert.

Plads til det hele
Når man har børn i bilen, betyder plads utroligt meget. Et stort bagagerum er derfor helt nødvendigt, da man ofte pakker mere til en weekendtur med bilen, end man gør til en uge til Mallorca.

Der skal være plads til barnevogn, højstol, weekendseng, pusletasker, tøj og dyner. Når man køber ny bil, er det derfor meget vigtigt, at tage barnevognen med til forhandleren for at se, om vognen kan være bagi. Køb ikke en bil, hvor du skal skille barnevognen ad for at få plads til den. Det skal højest være hjulene, der er nødvendige at tage af, ellers bliver man hurtigt meget træt af det.

Foto: Ford
Foto: Ford
     

De voksne skal kunne være der - også på bagsædet
Når familien skal på tur, ender det ofte med, at enten mor eller far sider på bagsædet sammen med børnene. Særligt når de er små og sidder i autostole.

Her betyder plads igen meget. Med to børn i bilen sidder man oftest i midten på bagsædet, så det er en fordel, at man har en fem-dørs-bil med tre regulære sæder bag i. Så kan den voksne sidde uden at blive klemt, og det er også en fordel, at kardantunnellen - det er den firkantede boks mellem de to forsæder - ikke kommer i vejen for benene i midersædet.

Og så skal der helst være plads til, at man kan komme ud af bilen, selv om der er børnesæder på hver side og pusletasker og dyner i bunden af bilen. Det kræver, at der er god plads mellem forsædet og bagsædet, så det skal man også have i tankerne, når man køber ny bil.
 

Foto: Ford
Foto: Ford

Vælg en klog bil
I dag findes der en lang række smarte features og teknologier, der gør det nemmere og mere sikkert at køre. Også her skal man overveje, hvilke krav man har til sin bil.

Mange nye biler har eksempelvis fartpilot, ligesom flere biler nu kommer med automatisk nødbremsning, der betyder, at systemet i op til 30 km/t holder øje med afstanden til biler foran. Hvis den forankørende bil pludselig bremser, og man ikke selv når at reagere, træder systemet til, og laver en opbremsning selv.

Derudover er det for mange en smart løsning med et bak-kamera, samt at ens telefon kan kobles til bilens infotainmentsystem, så man kan høre sit eget musik eller tale i telefon helt uden brug af telefonen. Alle biler har i dag højtalere både for- og bagtil. Det smarte er, at man med et audiosystem kan styre, hvorfra lyden kommer ud, så man ikke bliver blæst bagover, når børnene gerne vil høre ’Åh abe’.

Også strømstik til opladning af Ipads og telefoner er gode at have bag i bilen, så børnene har strøm - og forældrene ro - hele vejen på den lange køretur.

Komfort og pris
Når man vælger bil, så betyder både komfort og pris naturligvis en del. Hvis vi tager komforten først, så bør man prøve at sætte sig i alle bilens sæder, inden man køber den. Man ved aldrig, hvor man selv ender med at sidde, så det skal være behageligt at sidde i alle sæder.

Når det gælder pris, er det umuligt at sige, hvad der er dyrt eller billigt. Men man bør kigge på bilens totaløkonomi, og hvor længe man forventer at beholde den. Det vil sige, at man ser på, hvor langt bilen kører på literen, hvad koster den i afgifter, hvilke reparationer kan man forvente, og hvor meget den taber i værdi.

En anden overvejelse, man kan gøre sig, er, om man ønsker at købe eller lease bilen.

Og så skal man gøre op med sig selv, om bilen blot er en brugsgenstand til transport fyldt med krummer og Bilka-buler, eller om man har en stolthed omkring sin bi, og ser det som en værdi, at den er ny, når man får den.

Ford Focus Stationcar – et godt bud på din nye familiebil

Den nye Ford Focus Stationcar er en god og rummelig familiebil, som har maksimale 5 stjerner i Euro NCAP’s sikkerhedstest.

Familiebilen kan næsten tænke selv – den aflæser trafikskilte og har fartpilot, som selv tilpasser farten efter forankørende biler. Derudover har den automatisk parkering og automatisk nødbremsning, som sætter ind i tilfælde af opstået fare.

Det er ikke uden grund, at den nye Focus er nomineret til Årets Bil i Danmark 2019.

Priser (inkl. levering og 1 måneds Ford Forsikring)
¤   5-dørs fra kr. 191.585

¤   Stationcar fra kr. 234.670

Forbrug
¤   Brændstoføkonomi B: 16,9 - 28,6 km/l

¤   CO2-udledning: 93 - 134 g/km

Ford holder Åbent Hus i weekenden 3. & 4. november, hvor du er meget velkommen til at komme forbi og prøve bilen.

Ford tager forbehold for eventuelle trykfejl og ændringer.

Artiklen er sponseret af Ford, der sætter fokus på lanceringen af den nye Ford Focus

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter