Ny klimavenlig asfalt sparer på benzinen

Trafikanterne vil opleve et fald i udgifterne på brændstof ved den nye asfalt

En ny type asfalt skal testes på de danske veje. Den er mere klimavenlig, end den vi kender i dag, men til gengæld er prisen også højere. Foto: Vejdirektoratet 
En ny type asfalt skal testes på de danske veje. Den er mere klimavenlig, end den vi kender i dag, men til gengæld er prisen også højere. Foto: Vejdirektoratet 
Følg Biler

Regeringen og parterne bag PSO-aftalen, der består af VLAK-regeringen, S, DF, R og SF er onsdag blevet enige om at sætte først 0,6 millioner af i 2017 og dernæst 3,1 millioner kroner af i 2018 fra den grønne klimapulje til et projekt, hvor Vejdirektoratet lægger en ny klimavenlig type asfalt på en vejstrækning, der skal fungere som demonstrations- og teststrækning for den nye type asfalt.

Midt i ferietrafikken: Her skal der lægges ny asfalt

Som almindelig bilist kunne du måske være ligeglad, men faktisk kan der godt være noget at se frem til. 

Den nye type asfalt vil nemlig give trafikanter en mere lydløs og jævn oplevelse, når de kører. Og så vil trafikanterne tilsammen spare 1,3 millioner liter brændstof om året, fordi asfalten er mere jævn.

Beslutningen vækker glæde hos ministeren.

- Jeg glæder mig over det hver gang, vi tager ny teknik i brug for at gøre trafikanternes køreoplevelse bedre. Med den nye type asfalt vil Vejdirektoratet kunne demonstrere, hvordan vi alle sammen kan få en mere behagelig køreoplevelse, når vi bevæger os rundt på de danske veje. Samtidig vil vi kunne spare på udgifterne til brændstof. Og det er rigtig godt for miljøet, siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.

Fly styrtede ned i parkeret bil

Dyrere asfalt
Trods den mere klimavenlige profil på den nye type af asfalt kommer den med en pris.

For klimavenlig asfalt er 5 procent dyrere end traditionel asfalt.

Den nye type af asfalt lægges i 2018 ud på 50 kilometer af statsvejnettet, hvor det er meningen, at asfalten skal demonstreres - konkret betyder det, at man vil sikre sig, at asfalten er lige så nem at lægge ud som nuværende asfalt, og at den klimavenlige asfalt har samme holdbarhed og egenskaber, som den asfalt vi kender i dag.

- Demonstrationsprojektet vil ud over at levere konkrete reduktioner sikre, at materialevalg og udlægningsteknikker er testet og optimeret i et rigtigt produktionsmiljø, lyder det i ministeriets initiativ.

Jeremy Clarkson joker med Richard Hammonds ulykke

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter