Annonce:
Annonce:

Ny opfindelse kan redde liv ved vejarbejde på motorvejen

En fjernbetjent trafikkegle kan angiveligt gøre det både hurtigere og langt mere sikkert at lukke vejbaner af under et vejarbejde

Man skal sommetider have is i maven for at sætte kegler op på motorvejen, hvor bilerne drøner tæt forbi. Arkivfoto: Klaus Holsting
Man skal sommetider have is i maven for at sætte kegler op på motorvejen, hvor bilerne drøner tæt forbi. Arkivfoto: Klaus Holsting
Annonce:
Følg Biler

Det kan være forbundet med stor fare at sætte kegler op forud og efter et vejarbejde. Ofte må håndværkerne sætte deres lid til, at dagens trafikanter har fået det rigtige ben ud af sengen til morgen og sætte keglerne op manuelt.

Men det er en helt unødvendig fare at placere sig selv i, mener i hvert fald opfinderen bag en ny type trafikkegle. Den er udstyret med hjul og kan fjernbetjenes med GPS.

Det betyder i praksis, at håndværkerne kan lukke en vejbane af uden overhovedet at nærme sig bilerne, der suser forbi.

Det eneste, det kræver, er angiveligt et enkelt tryk på en knap. Det skriver The Sun.

Sparer håndværkernes tid
Manden bag opfindelsen hedder Richard Golledge, og han kom på ideen, mens hans arbejdede hos den britiske teknologivirksomhed Costain, der har specialiseret sig i smart infrastruktur.

Annonce:

Det er dog Richard Golledge selv, der har præsenteret den færdige opfindelse på en videnskabsfestival i den engelske by Cheltenham.

- Det farligste tidspunkt at sætte kegler op er, når vejen skal indsnævres. Men de fjernbetjente kegler former først en linje i nødsporet, og så kører de ud og former indsnævringen, siger Richard Golledge til The Sun.

Systemet sparer dermed også håndværkerne tid, forklarer opfinderen, for mens det gerne tager 15 minutter at lave en indsnævring manuelt, kan det gøres på under et minut med de fjernstyrede kegler.

Prisen for at få ordnet bilens aircondition er eksploderet

Færre timer med lukkede veje
Håbet er, at man ved at gøre det hurtigere og mere sikkert for håndværkerne også kan nedbringe den tid, hvor vejene er lukkede. Det kan eksempelvis være om natten, hvor keglerne måske tidligere er blevet stående, selv om vejen er farbar, fordi arbejdet skal genoptages dagen efter.

- Det er vigtigt at skære ned på den mængde tid, vejbanerne er lukkede, for bilisternes skyld, siger William Clifford, der er softwarekonsulent hos Costain til The Sun.

De fjernstyrede kegler koster 845 kroner stykket og vil i Storbritannien skulle gennemtestes af myndighederne, før de bliver godkendt til brug på motorveje.

Nummerpladen bliver digital: Koster kassen, men kan bruges til reklamer

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Bandidos skal bekæmpes hårdt og med alle midler
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: