Ny RS3 med en super-motor

Audi bygger vild RS3, der sender hilsen til 80'ernes vildeste rallyserie – sådan!

Den nye RS3 er en hardcore bisse - med rødder tilbage i Audi's rallybiler. (Foto: Audi)
Den nye RS3 er en hardcore bisse - med rødder tilbage i Audi's rallybiler. (Foto: Audi)
Følg Biler

Det er faktisk alment kendt blandt rigtige entusiaster, at Audi's sportslige modeller er velkørende, hurtige og lækre – og en lille smule kedelige. De er simpelthen for velkonstruerede og kontrollerede, så det hele bare bliver lidt for ordentligt. Sådan var det ikke i 80'erne, da den originale S1 eller 'Ur-quattro' lammetævede konkurrenterne på i den vanvittige rallyserie Gruppe-B – og sådan bliver det ikke med den nye RS3. Den får nemlig Audi's vildeste serieproducerede femcylindrede motor til dato.

Test: Audi's lille pitbull

Fem cylindre er legendarisk i Audi-regi fra netop S1. Den nye motor på 2,5 liter yder 367 hk og 465 Nm fra 1.625 o/min til 5.500 o/min. Oversat til et sprog vi alle forstår, betyder det et seriøst røvspark i alle gear. Med firehjulstræk og nyudviklet 7-trins dobbeltkoblingsgearkasse runder RS3 100 km/t på kun 4,3 sekunder. Topfarten er selvfølgelig begrænset til 250 km/t, men begrænseren kan fjernes, og så runder RS3 280 km/t.

Den 2,5-liters motor er tung, så Audi har rykket batteri og koblingen til bagakslen ned i bagenden for bedre vægtfordeling. (Foto: Audi)
Den 2,5-liters motor er tung, så Audi har rykket batteri og koblingen til bagakslen ned i bagenden for bedre vægtfordeling. (Foto: Audi)
 

quattro
RS3 fås kun som Sportback – næsten som en lille hilsen til den originale RS-model, RS2, som kun kunne fås som stationcar. Bilen er selvfølgelig udstyret med firehjulstræk, som hos Audi hedder quattro. Men det lader til, at Audi har læst på lektion – for mellem 50 og 100 procent af momentet kan sendes til baghjulene, og med ESP-systemet i Sport, sendes der hurtigere og flere kræfter til baghjulene end i den gamle RS3. Det burde give plads til mere udfordrende og dermed underholdende køreegenskaber.

Du tror det er løgn: Kineserne ripper Audi

RS3 er ikke nogen let bil. Selvom den vejer 55 kg mindre end den gamle model, blandt andet fordi gearkassen har tabt 1,4 kg i vægt, så rammer RS3 stadig 1.520 kg. Til gengæld har Audi-teknikerne arbejdet med vægtfordelingen, så koblingen til bagakslen og batteri er placeret omkring bagakslen. Det kompenserer forhåbentlig for den ellers næsetunge 2,5-liters motor.

 

Samtidig er RS3 sænket 25 mm i forhold til den normale A3 og har elektro-magnetiske støddæmpere, der kan justeres på millisekunder. Sporvidden er forøget, hvilket skulle gøre bilen mere styreglad. Med de 367 hk og et helt unikt lydspor fra den femcylindrede motor, skal den nye RS3 nok blive underholdende, også for rigtige entusiaster.

 

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind