Ny straf for spritkørsel: Vask lig og hjælp trafikofre

Myndighederne i Moldova har taget nye midler i brug for at straffe spritbilister

Det nye kursus strækker sig over tre måneder og koster 4000 moldaviske lei. Foto: Thomas Borberg
Det nye kursus strækker sig over tre måneder og koster 4000 moldaviske lei. Foto: Thomas Borberg

Hjælp med at vaske lig, deltag i obduktionsarbejde og besøg trafikofre på hospitalet.

Det er alt sammen en del af programmet på et nyt kursus for spritbilister, som myndighederne i Moldova har indført. De dømte bilister skal gennemføre kurset for at få lov til at generhverve kørekortet, og de første kursister er for nylig gået i gang.

Det skriver mediet The Drive, der citerer den moldoviske avis Publika.

Ifølge avisen koster det 4000 moldoviske lei (svarende til cirka 1500 kroner) at deltage i kurset, der strækker sig over 12 lektioner og tre måneder.

Syn for sagen
Myndighederne håber, at nærkontakten med trafikofre og døde mennesker kan afskrække bilisterne fra at gentage deres kriminelle gerning. Det fortæller Valeriu Savciuc, der er leder af Center for Retsmedicinsk Afdeling i Moldova.

- Det vil have en enorm psykologisk effekt, som de med stor sandsynlighed ikke alle vil kunne holde til. Bare lugten og synet af kroppene kan alene have en stor effekt på et menneske, siger han til Publika.

Andrei Lavorschi, der er leder af den nationale prøveløsladelsesmyndighed, supplerer:

- Deltagerne skal disciplineres mest muligt, så de kan blive resocialiserede og bedre bilister i trafikken. De skal blive klar over, hvad problemet er, og hvordan de er kommet i denne situation, så de ikke gentager handlingen, siger han til Publika.

Se også: Britisk ikonbil flytter til Slovakiet

En måtte gå hjem
Indtil videre har 24 meldt sig til kurset, og seks af disse brugte første lektion på lighuset i hovedstaden Chisinau. Her deltog de ifølge avisen i hele arbejdsprocessen - fra afvaskning af ligene til selve obduktionen og den efterfølgende rengøring.

Det var dog tilsyneladende ikke alle deltagerne, der kunne klare mosten. Publika skriver, at en enkelt deltager måtte forlade lighuset efter bare et par minutter og blev ekskluderet fra kurset.

Han var dog ikke ene om at blive mærket af besøget. Efter lektionen talte avisen med flere påvirkede deltagere.

Hvis de ender med at bestå kurset, skal de stadig tage en ny køreprøve for at generhverve kørekortet.

Se også: Pas på, når du køber dæk på nettet

93 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere