Nye tal: Danskerne vælger populær biltype fra

Bilsalget stiger, men tallene viser, at danskerne er på vej væk fra den ellers mest populære biltype

Mikrobilssalget går ned, men samtidigt kan forhandleren lange flere større - og dyrere - biler over disken. Foto: SEAT
Mikrobilssalget går ned, men samtidigt kan forhandleren lange flere større - og dyrere - biler over disken. Foto: SEAT

Danskerne har længe været kendt for, at vi kører i små og billige biler - som nogle ville kalde kedelige - og der har været noget om snakken. For det er lang tid siden, at årets mest solgte bil ikke var en mindre af slagsen. I år ser det for eksempel ud til at blive minibilen Peugeot 208, der går med sejren, og sidste år var det mikromodellen VW Up!

Nye tal viser dog, at det ser ud til at ændre sig nu.

For siden 2013 er salget af biler steget med 17,8 procent, og det ser ud til, at vi igen er på vej til er rekord i nysalg af biler her i Danmark. Men samtidigt rasler salget af mikrobilerne ned. I 2013 havde den allermindste klasse en andel på 32,3 procent af alle biler solgt mellem januar og november. For samme periode i år har mikrobilerne kun stået for 20,6 procent.

En mikrobil er den mindste klasse af biler, som vi har. Den kendes også om bilsegment A. Ford Ka, VW Up!, Renault Twingo og Seat Mii er alle eksemplar på biler, der befinder sig i den lille populære klasse.

Opsætning: AutoBranchen Danmark
Opsætning: AutoBranchen Danmark
 

Bringer glæde
Hos forhandlernes brancheorganisation, AutoBranchen Danmark, er de godt tilfredse med udviklingen.

- Det er meget glædeligt, at danskerne køber flere større biler og færre mikrobiler. De store biler har langt bedre sikkerhed end de små, så det betyder, at der kommer mere sikre biler ud på de danske veje. Det giver bedre sikkerhed for både de bløde trafikanter og for bilisterne, siger Jens Brendstrup, der er administrerende direktør i AutoBranchen Danmark.

- Samtidig vidner salget af større biler om bedre økonomiske konjunkturer i Danmark generelt, hvilket også er glædeligt, tilføjer han.

Euro NCAPs tests viser, at man bør huske sikkerhedspakken. Foto: Euro NCAP Biler Sparer du sikkerheden væk? Billige biler kan være farlige

Disse modeller tager over
Hvor salget af mikrobilerne er faldet kraftigt, så har miniklassen - de små biler, der dog ikke kvalificerer sig til at være en mikro - beholdt en rimelig stabil markedsandel på omkring 24 procent.

Men især salget af SUV'er er steget eksplosivt fra 5772 solgte i 2013 til 22.074 solgte i 2016. Det er en stigning på godt 282 procent. Samtidigt har de store mellemklassebiler og MPV'erne været i vækst.

- Jeg er ikke i tvivl om, at særligt sidste års nedsættelse af registreringsafgiften fra 180 til 150 procent har haft betydning for udviklingen i bilsalget mod større og mere sikre biler. Vi har endnu til gode at se effekten af dette års noget mere beskedne afgiftsændring med forhøjelsen af skalaknækket, siger Jens Brendstrup

Volkswagen opretter et 13. mærke, der skal føre dem ind på et helt nyt marked. Foto: AP/Ferdinand Ostrop Biler Endelig på plads! Her er VWs nye mærke

108 kommentarer
Vis kommentarer