Nyt våben: P-afgift skal få spritbilister til at droppe bilen

I Silkeborg er kommunen begyndt at uddele en ny type parkeringsafgift for at få bilisternes opmærksomhed

I stedet for at opkræve de klassiske 510 kroner er girokortet fyldt med information om spirituskørsel. Arkivfoto: Jonas Olufson
I stedet for at opkræve de klassiske 510 kroner er girokortet fyldt med information om spirituskørsel. Arkivfoto: Jonas Olufson

Glem den afskyelige snemand og det grønne plysmonster under sengen.

Det virkelige uhyre i mange bilisters mareridt er p-vagten, der spotter ens bil i lige det øjeblik, hvor de to timers gratis parkering er udløbet, og man står fanget i Kvicklys lørdagskø og vrider hænder.

Denne indre frygt har man nu vendt til noget positivt i Silkeborg, hvor kommunen er begyndt at uddele falske p-afgifter i den gode sags tjeneste. I stedet for at opkræve 510 kroner er girokortet nemlig fyldt med informationer om spirituskørsel. Det skriver TV Midtvest.

Det er kommunens håb, at man med de falske afgifter kan få bilisternes opmærksomhed og måske endda stoppe en potentiel spritbilist fra at tage bilen.

– Vi bruger falske p-afgifter i vores kampagne mod spirituskørsel for at nå ud til bilisterne og i sidste ende måske redde et liv. Det kan være, den falske p-afgift kan få pårørende til at stoppe en mulig spritbilist eller få en mulig spritbilist til at tænke en ekstra gang over, om det nu er en god idé at køre, siger Gitte Merstrand fra Vej & Trafik i Silkeborg Kommune i en pressemeddelelse.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Foto: Silkeborg Kommune
Foto: Silkeborg Kommune

4 ud af 7 dødsulykker
Ifølge kommunen var spirituspåvirkede trafikanter sidste år involveret i 18 procent af trafikulykkerne med personskade i Silkeborg Kommune.

Silkeborg lå dermed i den høje ende set i forhold til landet som helhed, hvor andelen af ulykker med spirituspåvirkede trafikanter lå på 11 procent.

Gitte Merstrand fra Vej & Trafik fortæller desuden i pressemeddelelsen, at spirituskørsel var en medvirkende årsag i fire ud af de syv dødsulykker, der sidste år fandt sted i kommunen.

Den falske p-afgift er udstyret med en del af denne statistik samt opfordringen: 'Det kan du være med til at ændre'. Med afgiften følger også information om bødetakst og en folder, der hjælper bilisten med at udregne sin promille.

Se også: Gemt i syv år: Splinterny bil fra lukket svensk fabrik sat til salg

HTX-elever fik ideen
Ifølge TV Midtvest er ideen til den alternative kampagne kommet fra en gruppe HTX-elever, der vandt en innovationskonkurrence med deres forslag.

Kommunen bruger afgifterne som et tillæg til den landsdækkende kampagne 'Klar til et pust', som blandt andet Rådet for Sikker Trafik står bag. Og her er man glad for initiativet, fortæller seniorprojektleder Michelle Laviolette.

- Det er godt, at Silkeborg Kommune sætter fokus på spritkørsel. Mange har svært ved at vurdere, om de har fået for meget at drikke, når de skal ud at køre, siger hun til TV Midtvest og tilføjer:

- Vi fraråder, at man prøver at regne på, hvor høj ens promille er, da der er stor risiko for, at man regner forkert. Hvis man skal ud at køre, bør man højst drikke én genstand.

Se også: Langt fra målet, men: Antallet af trafikdræbte på vej mod rekord

95 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere