Nytårsforsæt – klassisk bil på budget del 2

Med årskiftet bliver biler fra 1980 klassificeret som veteranbil, det betyder lav vægtafgift og længere tid til syn – vi finder de ti bedste

Disco-fever. Vi fejrer nytår med en kavalkade af fede og sjove biler fra 1980. (Foto: PR)
Disco-fever. Vi fejrer nytår med en kavalkade af fede og sjove biler fra 1980. (Foto: PR)

Nu er det lige op over – fra i morgen klassificeres biler fra 1980 som veteranbiler. Det giver både lavere vægtafgift, færre syn og en lavere registreringsafgift, hvis du importerer selv. Det fejre Ekstra Bladet Biler med at finde de 10 fedeste biler fra 1980.

Vi har allerede vist jer de første fem. Her kommer de sidste fem.

Frem med checkhæftet - fra årsskiftet er der penge at spare på klassiske biler fra 1980. Vi finder de fedeste. (Foto: Audi) Biler Nytårsforsæt – klassisk bil på budget del 1

(Foto: Lincoln)
(Foto: Lincoln)

6. Lincoln Continental Mark VI – Sopranos og disco
Skulle du gøre et stort indtryk i gaderne i New York omkring 1980, så var det allerbedste, du kunne komme anstigende i, en Lincon Continental Mark VI – den ypperste luksus et amerikansk bilfirma kunne præstere i den periode, og det var noget blandt andet gansters satte pris på. I forhold til forgængeren havde Mark VI tabt næsten 400 kg, men vejede alligevel op til 1.900 kg. Modellen var udstyret med enten en 5-liters eller 5,8-liters V8'er, som lavede 129 hk eller 140 hk. Det gør Mark VI til en seriøs deltager for at tage prisen som Amerikas mest dovne motor. Til gengæld var Continental proppet med moderne udstyr for datiden. Der var blandt andet vakuum-styrede flip-op lygter, nøgleløs start, digitale instrumenter og såkaldte opera vinduer – altså ovale vinduer i C-stolperne, som på det tidspunkt var lige så hotte som trompetbukser. 

(Foto: Lotus)
(Foto: Lotus)

7. Lotus Essex Turbo Esprit – turbo-playboy 

Lotus kæmpede allerede i slut-halvfjerserne for sin overlevelse. Alligevel formåede det lille engelske firma at introducere den fantastiske sportsvogn Esprit i 1976, som blandt andet er kendt fra James Bond-filmen 'The Spy who loved me'. I 1980 introducerede man Essex Turbo Esprit. Umiddelbart var det endnu et reklamestunt for at knytte mærket tættere til Formel 1, og derfor var bilen i farverne fra Essex Petroleum. Men det interessante ved denne model er, at den var startskudet for turbo-modellen. Under glasfiberkarrosseriet lå en 2,2-liters firecylindret rækkemotor med tørsumpsmøring, som havde fået turbo. Det betød en ydelse på 210 hk og 270 Nm, og 0 til 100 km/t blev ekspederet på 5,8 sekunder – nok til at imponere datidens playboys.

(Foto: Mercedes-Benz)
(Foto: Mercedes-Benz)

8. Mercedes 230E (W123) – den uddødelige taxa
Har du nogensinde bevæget dig syd for ækvator, så er der en bil, som du helt sikkert er stødt på mere end en gang – Mercedes W123. Den bliver brugt som taxa, som limousine og ambulance, fordi den er uopslidelig. W123 er en af de modeller, som gør, at vi i dag snakker om Mercedes har en særlig god byggekvalitet. Oprindeligt blev bilen præsenteret i 1976, men i 1980 introducerede man den kendte 2,3-liters med elektronisk indsprøjtning, kaldet Einspritzung, deraf E'et i modelbetegnelsen. Ydelsen var 136 hk.

Jaguars 90'er superhelt. (Foto: Jaguar) Biler Jaguars 90'er-helt bliver pimpet moderne

(Foto: Nissan)
(Foto: Nissan)

9. Nissan Patrol – bonderøvens klassiker
Ja – der skal også være noget, der kan friste vest for storebælt. Nissan Patrol er nemlig en firehjulstrækker, som måske til dels har stået i skyggen af den mere kendte Toyota Landcruiser, men ikke desto mindre er næsten lige så pålidelige og mindst lige så effektiv i terrænet. Trejde generation af Patrol blev introduceret i 1980, og det var et kvantespring i forhold til den tidligere model, som var introduceret i 1959 og grundlæggende var en kopi af den amerikanske Jeep. Men gearkassen i tredjegeneration havde stadig kun fire trin, og affjedringen var designet med bladfjedre, som på en hestevogn. Patrol var for øvrigt den sidste Nissan-model som bar Datsun-navnet.

(Foto: Renault)
(Foto: Renault)

10. Renault Fuego – fattigrøvens sportsvogn
Renault Fuego var 1980 til 1982 Europas mest solgte coupe. Bilen var baseret på Renault 18, men med forhjulsophæng fra den større Renault 20/30. I introduktionsåret kunne Fuego, som betyder ild på spansk, fås med en 1,4-liters motor med 64 hk eller 1,6-liter med 95 hk. Fra 1982 fik den fjernstyret centrallås – hypersmart dengang. Men det ændrede ikke på, at Fuego aldrig blev en rigtig fed sportsvogn.

0 kommentarer
Vis kommentarer