Oprydning efter ulykke koster op mod 15 millioner: 'Fjern det med en bulldozer'

Det er dyrt for samfundet, når en motorvej lukker

Dansk Industri vil have hurtigere oprydningsarbejde ved uheld, fordi det koster millioner, når det trækker ud. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup/Ritzau Scanpix
Dansk Industri vil have hurtigere oprydningsarbejde ved uheld, fordi det koster millioner, når det trækker ud. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup/Ritzau Scanpix

Forleden forulykkede en lastbil på motorvej E45 ved Hedensted og tabte 24 ton mandariner ud på motorvejen.

Omtrent syv timer var motorvejen lukket i forbindelse med oprydningsarbejdet, og det har kostet millioner. Det skriver Stiften.dk.

Ifølge avisen har Dansk Industri regnet på, hvad ulykken har betydet i tab for virksomheder, transportfirmaer og privatpersoner, at motorvejen var spærret i de syv timer.

Regningen løber op i 12-15 millioner kroner.

Dansk Industri (DI) har udregnet beløbet på baggrund af enhedspriser fra Transportministeriet, som viser værdien af en time for køretøjer som personbiler, lastbiler og varebiler.

Efterfølgende har DI kombineret enhedspriserne med antallet af biler, der cirka skulle passere motorvejen i de timer, den var lukket.

Har du bemærket det? Våd vinter har krævet mere salt på vejene

Brug bulldozere
Resultatet lander på 12-15 millioner kroner, og hos DI mener man, at det er for meget.

- Er der personer involveret i en ulykke, skal man selvfølgelig bruge den tid, der skal til. Men når det handler om at rydde op efter en ulykke, så synes vi ikke, at en last af mandariner berettiger, at man skal vente syv timer på at få genåbnet vejen, siger Michael Svane, direktør i DI Transport, til Stiften.dk.

I stedet foreslår DI ifølge Stiften.dk, at man begynder at bruge bulldozere og kraner til oprydningsarbejdet.

Bulldozerne og kranerne bør stå centrale steder langs motorvejen, så de er hurtige og nemme at få fat på, hvis der skal fjernes et køretøj.

Systemet er kendt fra andre lande, hvor man først, efter der er ryddet op, kigger på erstatningsansvar og forsikring.

Dyt, råb og trusler om politi er ikke nok: Er dette verdens mest stædige bilist?