Overraskende afgørelse: Nu koster det at køre sydpå

Tysklands planer om at opkræve penge fra udlændinge, der vil bruge deres veje, er overraskende blevet godkendt af EU. FDM er bekymrede

Det kan snart blive dyrere at køre på de tyske veje. Foto: incamerastock/Alamy
Det kan snart blive dyrere at køre på de tyske veje. Foto: incamerastock/Alamy

Tyskerne har fået grønt lys til at indføre deres afgift 'Maut', selv om den i første omgang blev kendt ulovlig af EU. Nu har kommissionen dog ændret holdning, skriver FDM.

EU's transportkommissær, Violeta Belc, har på et møde med Tysklands transportminister, Alexander Dubrindt, godkendt indførslen af 'Maut', hvor alle indtægter til gengæld skal bruges på at forbedre infrastrukturen.

Maut kommer hovedsageligt til at ramme udlændinge, der vil benytte sig af de tyske veje. Den vil derfor ramme de danskere, der vil sydpå i bil.

Betal efter biltype
Det vides stadig ikke, hvornår vi skal regne med at skulle betale afgifter for at benytte os af autobahnen, men en sikker ting er, at prisen kommer til at afhænge af, hvor miljøvenlig din bil er. Det ligner et lignende lovforslag i Sverige, hvor man kun vil kunne køre i bestemte byzoner, hvis ens bil er miljøvenlig nok.

Afgiften skal betales via en ordning, hvor man betaler for 10 dage, en måned eller for et helt år.

Den kommer kun til at ramme udenlandske bilister, hvilket er det, som i første omgang gjorde, at EU afviste forslaget. Vejskatten bliver nemlig modregnet i tyskernes ejerafgift. Det får også den hollandske trafikminister til at advare om, at de vil tage sagen til EU-domstolen.

Tyskerne vil have at danske bilister betaler - men skal skal tyske bilister så også betale i Danmark? Arkivfoto: Thomas Borberg nationen På tide: Danskere skal betale afgift for at køre på tysk motorvej

FDM: Bilisterne har betalt
FDM er også utilfredse med afgifterne.

- At man i EU-kommissionen tilsyneladende er kommet på andre tanker og nu har godkendt den tyske Maut, undrer og ærgrer os. Men det ændrer ikke på, at vi i FDM fortsat mener, det strider mod princippet om fri bevægelighed. Som vi også tidligere har påpeget, betaler udenlandske bilister allerede i dag mere end dobbelt så meget i brændstofafgifter, som deres slid på de tyske veje koster, siger afdelingschef i FDM, Torben Lund Kudsk til FDM Nyheder.

- Vi kan godt være bekymrede for, at andre lande nu vil følge Tysklands eksempel og opkræve yderligere betaling for at køre på vejene. Selv om en rapport fra bilklubbernes paraplyorganisation, FIA, fornylig dokumenterede, at de europæiske bilister allerede i dag betaler langt mere i skatter og afgifter end deres slid på vejnettet berettiger til, uddyber han.

Du kan trygt låne din bil ud til en 17-årig, hvis du har tjekket med dit forsikringsselskab. Foto: Colourbox Bilnyheder Ville du låne din bil ud til en 17-årig? Sådan dækker forsikringen

203 kommentarer
Vis kommentarer