Annoncørbetalt indhold Hvad er Annoncørbetalt indhold?
Annonce:
Annonce:

Overvejer du elbil? Husk disse ekstra udgifter

Elbiler er klart billigst, når det kommer til prisen pr. kørt kilometer, sammenlignet med benzinbiler. Men der er andre udgifter, du skal være opmærksom på.

Foto: Adam Pigott/Zaptec
Foto: Adam Pigott/Zaptec
Annonce:
Følg Biler

Aldrig er der blevet solgt så mange elbiler som nu, hvor prisen på flere modeller er faldet betragteligt og rækkevidden skruet i vejret, som batterierne bliver større og bedre.

Alene i 2022 steg antallet af elbiler på de danske veje med hele 69 procent ift. året før, viser tal fra Danmarks Statistik.

Det er der flere grunde til, hvor lavere grønne afgifter, større komfort, pris og hensyn til klimaet er blandt de overvejelser, der får danskerne til at vælge elbilen til.

Der er da heller ingen tvivl om, at elbiler er fremtiden, og i EU bliver det forbudt at sælge nye benzin- og dieselbiler fra 2035.

Der er dog nogle udgifter forbundet med valget af elbil, man som køber skal være opmærksom på. Det fortæller Mads Degn, medstifter af virksomheden Greenbow, der leverer både strøm og ladeløsninger til danske elbilejere.   

Her er det særligt etableringsomkostninger til egen ladeboks og driftsomkostninger i form af prisen på strøm til opladning af bilen, man skal have øje på, fortæller han.

Ladeboksen
Hvis vi starter med ladeboksen, så drejer det det sig om, at du som husejer kan investere i din egen ladeboks og dermed udnytte de billige strømpriser, typisk om natten.

- Folk skal være opmærksomme på, at det koster nogle penge af få ladeboksen etableret. Priserne varierer, men hos os koster det 1995 kr. for installationen og derefter 198 kr. om måneden i ladeabonnement, hvis man låner boksen af os, siger Mads Degn, der uddyber, at man også kan vælge at købe boksen.   

Så er prisen 7995 inklusive installation og ladeabonnementet koster 99 kr. om måneden derefter.

- Der er selvfølgelig en udgift forbundet med egen ladeboks, men hvis man ser på, hvad man sparer i afgifter med en elbil i forhold til mange diesel- eller benzinbiler, så er de penge tjent hurtigt hjem, siger han.

Se mulighederne for en ladeboks og ladeabonnement hos Greenbow her.

Artiklen fortsætter under billedet...

Mads Degn, medstifter af Greenbow. Foto: Frankie Junior Manata/Greenbow
Mads Degn, medstifter af Greenbow. Foto: Frankie Junior Manata/Greenbow

Driftsomkostninger
Med en elbil er det i sagens natur strøm og ikke brændstof, man betaler for, og her har de svingende elpriser været en bekymring for nogle potentielle elbilkøbere, fortæller Mads Degn.

- Men en ladeaftale med et firma som vores, får man automatiske refunderet statens faste elafgift på 87 øre pr. KWh., når man lader sin bil derhjemme. Og da vi også er et elselskab, har vi valgt at sælge strømmen til indkøbspris, hvorfor der kun skal lægges de obligatoriske transportafgifter oven i den rene strømpris, når man lader bilen, siger han.

Kort fortalt betyder det, at du som elbilsejere betaler den lavest mulige pris for strømmen, når du lader derhjemme.

Greenbow

Greenbow blev grundlagt i starten af 2022 med en stærk ambition om at gøre det nemt at være elbilsejer. Greenbow investerer ikke i offentligt tilgængelige ladere, men koncentrerer sig om at tilbyde de danske husejere en billig og brugervenlig ladeløsning med strøm til ren indkøbspris.

Klik her og tag ladetesten - få på under to minutter svar på, hvilken ladeløsning, som passer til dit behov.

 

Kigger man på priserne på el vs. benzin siden 1. januar i år, har det faktisk været cirka halvpris pr. kørt kilometer med en elbil sammenlignet med en benzinbil, fortæller Mads Degn.

Gennemsnitsprisen for en KWh har i nattetimerne været 1,72 kr. for Greenbows kunder. Og da en tommelfingerregel siger, at elbiler kører fem km. per. KWh, er prisen pr. kørt km. således 34,42 øre.

- Sammenligner man det med en brændstoføkonomisk benzinbil, kører den omkring 20 km på literen. Gennemsnitsprisen for benzin har i samme periode været 15,33 kr. per liter, hvilken giver en pris på 76,65 øre pr. km. Altså dobbelt op i forhold til en elbil, siger han og uddyber:

- Men man skal også huske at tage højde for andre løbende driftsomkostninger såsom værditab, reparationer og serviceomkostninger, når man vælger en ny bil.

Her kan du læse mere om mulighederne med Greenbow.

De andre ladestandere
Mens der altså er mange penge at spare på at lade derhjemme, så koster det dog noget mere at lade på farten, når man kører i sin elbil.

Ifølge Mads Degn ligger prisen typisk omkring fem kr. pr. kWh., når man lader bilen med en hurtiglader, og tre-fire kr. pr. KWh. i en såkaldt bylader, hvor bilen kan parkeres ved en stander.

Her gælder det derfor om at planlægge sin tur, så man fylder mindst muligt af den dyre strøm på for i stedet at lade op, når man kommer hjem, forklarer han.

- Men det lærer man hurtigt, og sammen med besparelserne på afgifter, parkering og pris pr. kørt kilometer er elbiler langt billigere af køre i, hvis man har den rigtige ladeløsning derhjemme, slutter han.

Vil du spare penge, kan du læse mere om fordelene ved Greenbows ladeløsninger her.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Vi kan li' 'røvhuller' på skærmen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: